Maďarsko má právo zmeniť podmienky úverov v cudzích menách

Ústavný súd krajiny uviedol, že zmluvy o pôžičkách v zahraničných menách sa môžu meniť retroaktívne, ale nepovedal, že odporujú ústave.

Maďarsko má právo modifikovať podmienky úverov v zahraničných menách. K tomuto záveru dospel ústavný súd krajiny, ktorý o svojom rozhodnutí informoval v pondelok. Súd uviedol, že zmluvy sa môžu meniť retroaktívne, ale nepovedal, že odporujú ústave. Podľa analytikov to znamená pre maďarské banky úľavu vzhľadom na ich obavy, že nové vládne opatrenia im môžu spôsobiť ďalšie straty.
Maďarská vláda požiadala ústavný súd, aby rozhodol, či niektoré podmienky úverov v zahraničných menách, ktoré zaťažujú maďarské domácnosti, nie sú protiústavné. Vláda tiež chcela odpoveď, ako by sa mohli existujúce zmluvy zmeniť zákonom. Hypotekárne pôžičky v zahraničných menách boli v Maďarsku populárne pred finančnou krízou z roku 2008. Potom však forint oslabil a splátky úverov sa výrazne zvýšili.

 

Vláda premiéra Viktora Orbána hovorí, že úvery v zahraničných menách vykorisťujú obyčajných Maďarov. Chce realizovať program pomoci dlžníkom, ktorého náklady pravdepodobne budú musieť čiastočne znášať aj banky. Vláda však uviedla, že počká na vyriešenie právnych otázok a až potom prijme nové opatrenia. Ďalšou etapou bude konečné rozhodnutie Európskeho súdneho dvora, ktoré sa očakáva v najbližších mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy