Útlm cien v SR výraznejší ako v rámci celej EÚ

Februárová medziročná inflácia v rámci celej Európskej únie oslabila na 0,8 % z januárových 0,9 %. Na Slovensku sa medziročne celková cenová hladina znížila o 0,1 % po tom, ako v januári ceny na Slovensku v medziročnom porovnaní stagnovali.

Medziročná inflácia v eurozóne vo februári oslabila na úroveň 0,7 % z januárových 0,8 %. Medzimesačná februárová inflácia menového bloku bola 0,3 %. Medziročná inflácia v rámci celej 28-člennej Európskej únie bola vo februári 0,8 %, čiže oslabila z januárových 0,9 %. Medzimesačne sa ceny v rámci celej EÚ zvýšili o 0,3 %. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku bol trend útlmu cien vo februári výraznejší ako v rámci celej eurozóny aj v rámci celej Európskej únie, keďže medziročne sa celková cenová hladina znížila o 0,1 % po tom, ako v januári ceny na Slovensku v medziročnom porovnaní stagnovali. Medzimesačne sa celková cenová hladina na Slovensku znížila o 0,1 %. Výraznejší medziročný pokles cien ako v SR bo vo februári v Bulharsku (-2,1 %), na Cypre (-1,3 %), v Grécku (-0,9 %) a v Chorvátsku (-0,2 %). V Portugalsku rovnako ako na Slovensku sa ceny medziročne znížili o 0,1 %.

Najviac sa ceny vo februári medziročne zvýšili na Malte a vo Fínsku (zhodne 1,6 %) a v Rakúsku (1,5 %). V rámci eurozóny vo februári celkovú cenovú hladinu nahor posunulo najmä zdraženie tabaku, a to o 0,08 percentuálneho bodu, zdraženie v segmente reštauračných služieb a zvýšenie cien elektriny (zhodne 0,06 percentuálneho bodu). Opačne pôsobilo zlacnenie pohonných hmôt, ktoré medziročnej inflácii ubralo 0,3 percentuálneho bodu. Zníženie cien telekomunikácií ubralo inflácii 0,1 percentuálneho bodu a zlacnenie vykurovacieho oleja medziročnú infláciu znížilo o 0,07 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy