Inflácia v eurozóne sa vo februári spomalila na 0,7 %

Inflácia v eurozóne sa proti prvému odhadu vo februári opäť spomalila. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat.
Vo februári kleslo medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne o 0,1 percentuálneho bodu na 0,7 %. Eurostat pôvodne počítal s tým, že inflácia zostane vo februári na úrovni 0,8 % rovnako ako v januári. Vo februári 2013 dosiahla medziročná inflácia v menovej únii 1,8 %. Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny vo februári zvýšili o 0,3 %.
V celej Európskej únii (EÚ) medziročne spotrebiteľské ceny vzrástli o 0,8 % po 0,9-% zvýšení v januári. Medzimesačná inflácia dosiahla 0,3 %.
Hlavným dôvodom spomalenia inflácie v eurozóne bolo zlacnenie motorových palív, telekomunikácií a vykurovacieho oleja. Z dôvodu nízkeho tempa rastu spotrebiteľských cien, ktoré je hlboko pod inflačným cieľom, rastie tlak na Európsku centrálnu banku (ECB), aby ešte viac uvoľnila menovú politiku. Aby znížila deflačné riziká, mohla by ešte viac znížiť úrokové sadzby. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnom tempe rastu spotrebiteľských cien tesne pod 2 %.
Spomedzi krajín EÚ zaznamenali vo februári negatívnu infláciu Bulharsko (-2,1 %), Cyprus (-1,3 %), Grécko (-0,9 %), Chorvátsko (-0,2 %), Portugalsko a Slovensko (v oboch krajinách -0,1 %). Najviac sa medziročne spotrebiteľské ceny zvýšili na Malte a vo Fínsku (v oboch krajinách o 1,6 %) a v Rakúsku (1,5 %).
Najnižší 12-mesačný priemer inflácie zaznamenalo vo februári Grécko (-1,1 %), nasledované Bulharskom (-0,3 %) a Cyprom (-0,2 %). Najvyšší 12-mesačný priemer malo Estónsko (2,8 %), nasledované Rumunskom (2,6 %), Holandskom a Fínskom (po 2,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy