V otázke sankcií proti Rusku vyzýva Berlín na opatrnosť

Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v pondelok pravdepodobne rozšíria sankcie proti Moskve, tie by však nemali zabrániť ďalším rokovaniam, tvrdí šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier

Po víkendovom referende na Kryme ministri zahraničných vecí štátov Európskej únie v pondelok rozhodnú o ďalších sankciách proti Rusku vrátane cestovných obmedzení a zablokovania majetku. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na nemecké diplomatické zdroje. Minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier predtým vyzval na rozvážny prístup s cieľom zabrániť eskalácii napätia.

 

"Rozhodneme tak, aby bolo možné aj v ďalších dňoch udržať kontakty s Ruskom a vrátiť sa na cestu rokovaní," povedal Steinmeier v nedeľu pre televíznu stanicu ARD. Moskva už podľa neho počíta so začlenením Krymu pod svoju správu, presný dátum, kedy by sa mal región stať súčasťou Ruskej federácie, však zatiaľ nie je známy. Dôležité je zabrániť ozbrojenému konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou a preto je potrebné, aby na východ a juh Ukrajiny "čo najskôr" vycestovala misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) so silným zastúpením, zdôraznil Steinmeier.

Obyvatelia ukrajinského polostrova Krym podľa medializovaných informácií v nedeľu presvedčivou väčšinou odhlasovali pripojenie regiónu k Rusku. Západ označuje referendum za porušenie ukrajinskej ústavy a medzinárodného práva a Rusko obviňuje zo snahy anektovať územie svojho suseda. Sprísnenie sankcií proti Rusku už oznámili Spojené štáty americké.

Súvisiace články

Aktuálne správy