Jedenásť známych obetí: Prečo bankári spáchajú samovraždu?

, portfolio Foto:SITA;abc;photl

Počet samovrážd vo finančnom sektore rastie, len v tomto roku ich bolo zaregistrovaných viac ako 10. Smutný trend zasiahol také zvučné mená renomovaných inštitúcií ako je JP Morgan, kde v tomto roku už zaznamenali tri úmrtia.

Nie je to po prvýkrát, kedy sa hovorí nahlas o samovraždách vo finančnom sektore, už na začiatku roku 2009, okamžite po prepuknutí finančnej krízy, sa miliardár Adolf Merckle rozhodol skoncovať so svojím životom a ľahol si pod vlak. Merckle si vzal život po tom, čo bol presvedčený o svojich zlých obchodných rozhodnutiach, ktoré dostali jeho rodinný podnik do ťažkostí.

Podobná katastrofa sa odohrala aj nedávno. Správy hovoria o tom, že naposledy spáchal samovraždu predajca z Manhattanu, ktorý skočil pod vlak. Ide už o jedenástu samovraždu v tomto roku, všetko sú to ľudia z finančného sektora. Aj v minulosti mali zamestnanci bánk vo veľkej miere sklon k samovražde. Veľkú úlohu v tom zohral krach akciového trhu v roku 1929, kedy zo dňa na deň skončilo 1616 finančných inštitúcií a viac ako 20 000 firiem. Bezprostredne po týchto udalostiach si vzalo život 20 bankárov, v nasledujúcom roku ďalších sto.

Možno si poviete, že vysoký počet samovrážd vo finančnom sektore nie je nijak prekvapujúci, veď ide o odvetvie plné talentovaných ľudí, ktorí získali svoje diplomy na vybraných renomovaných školách. Títo ľudia majú na vrchole svojho hodnotového rebríčka úspech. V prípade omylu, či chybného rozhodnutia dokážu svoju osobnú prehru spracovať len veľmi ťažko.

Skúsenosti z posledných rokov ukazujú, že veľké finančné krízy, ako bola tá v roku 1929, alebo v roku 2008 až 2009 nabádajú na samovraždu strednú vrstvu obyvateľstva menej ako tie, u ktorých je strata majetku v dôsledku krízy omnoho vyššia. Aj odborníci z oblasti psychiatrie zdôrazňujú, že počas finančnej krízy pociťujú ľudia z vyššej vrstvy až neúmerné kolísanie svojho bohatstva, vysoké zisky sa až veľmi často striedajú so stratami.

Kto sú obete

Tohtoročný zoznam samovrážd vo finančnom sektore sa týka popredných svetových finančných centier v Londýne, New Yorku a Hong Kongu.

11. Edmund Reilly

Posledne zaznamenaný je minulotýždňový prípad 47 ročného obchodníka Vertical Group. Edmund Reilly sa zabil po tom , čo bol v blízkosti vlakovej stanice Syosset skočil pod vlak. Okamžite po incidente zomrel. Reilly sa už dávnejšie rozviedol so svojou ženou, s ktorou spoločne vychovával tri deti. Presná príčina jeho rozhodnutia zatiaľ známa nie je.

10. Autumn Radtke

Generálna riaditeľka First Meta, spoločnosti obchodujúcej s devízami spáchala údajne samovraždu 28. februára. Radtke mala iba 28 rokov, predtým pracovala pre dobre známe technologické spoločnosti ako napr.  T-Mobile, Verizon Wireless, ale aj iné ako Clear Channel alebo Universal. Z tohto sveta odišla po tom, čo vyskočila zo svojho apartmánu v Singapure na 25. poschodí. Niektoré média okamžite spájali jej smrť s prepadom Bitcoinov.

9. James Stuart

Senior manažéra banky Stuarta našli 19. februára bez známok života v Scottsdale. Stuart strávil väčšinu svojej kariéry vo First Commerce Bancshares, ktorú v roku 2000 kúpil Wells Fargo.

8. Li Junjie

Finančný guru z JP Morgan mal 33 rokov, keď skočil z kancelárie spoločnosti na 30. Poschodí v Hongkongu.  Bolo to 18. februára 2014 a išlo o tretiu tajomnú smrť v JP Morgan. Doteraz sa nepodarilo nájsť medzi nimi súvislosť.

7. Ryan Henry Crane

Rriaditeľ newyorskej pobočky JP Morgan spáchal samovraždu 3. februára , 37 ročného odborníka našli vo svojej domácnosti v Connecticute. Naposledy Crane pracoval na oddelení akciového trhu, pre firemných klientov banky JP Morgan nakupoval akcie.

6. Tim Dickenson

Riaditeľ pre komunikáciu v britskej pobočky Swiss Re zomrel na konci januára. Doteraz nie sú okolnosti o jeho smrti vyjasnené.

5. Richard Talley

57 -ročný zakladateľ American Title Services, sa 4. Februára rozhodol spáchať samovraždu v Colorade. Použil pištoľ.

4. Mike Dueker

Hlavného ekonóma Russell Investments, 50 ročného Duekera našli mŕtveho pri Tacoma Narrows Bridge vo Washingtone. Podľa miestnej polície preskočil plot a následne spadol z 15 metrovej výšky. Prípad sa vyšetruje ako samovražda.

3. Gabriel Magee

Pracoval na technologickom oddelení JP Morgan vo Veľkej Británii. Vo veku 39 rokov skočil z kancelárie londýnskej pobočky. Pád z 33. poschodia skočil smrťou. Bolo to 28. januára.

2. Karl Slym

Deň pred tým, 27. januára médiá priniesli správu, že šéf indickej automobilky Tata Motors spadol za záhadných okolností z 22. podlažia hotela. Podľa polície Slym ukončil svoj ​​život dobrovoľne. 51 ročný Slym predtým pracoval vo Veľkej Británii pre Toyotu, neskôr získal prácu v General Motors kde mal na starosti čínsky a indický trh. Na post šéfa Tata Motors sa dostal v októbri 2012. Jeho úlohou bolo vyriešiť pretrvávajúce výrobné, predajné a logistické problémy. V uplynulých kvartáloch ale spoločnosť dosiahla slabšie výsledky oproti očakávania, čo mohlo by čiastočne aj príčinou Slymovej smrti.

1. William Broeksmit

58 ročný finančný špecialista, predtým spolupracovník pre riadenie rizík v Deutsche Bank sa obesil vo svojom dome v Kensingtone 26. januára. Jeho spolupracovníci tvrdia, že Broeksmit bol jeden z najväčších odborníkov v oblasti riadenia rizík v spoločnosti. Pred osemnástimi mesiacmi sa Broeksmit dostal blízko k tomu, aby sa z neho stal šéf riadenia rizík v Deutsche Bank, finančný dohľad, ale zabránil tomu, aby ho na koniec na významný post vymenovali. Aj to sa mohlo podpísať pod jeho rozhodnutie siahnuť si na život.

Súvisiace články

Aktuálne správy