Odmeny na Wall Street: Vlani najvyššie od začiatku krízy

, ČTK. Foto SITA

Obchodníci s cennými papiermi na burze na Wall Street si vlani zaslúžili najvyššie odmeny od začiatku finančnej krízy v roku 2008 a tretie najvyššie od chvíle, keď sa začali viesť záznamy. Priemerné bonusy vzrástli o 15 percent na 164 530 dolárov, čo je takmer 118 500 eur.

Vyplýva to podľa agentúr AP a Reuters z odhadu, ktorý zverejnil hlavný finančný kontrolór štátu New York Thomas DiNapoli .

Obchodovanie s cennými papiermi v meste New York pritom zamestnáva menej ľudí ako pred krízou . DiNapoliho stredajšia správa ukázala, že sektor tu mal 165 200 zamestnancov, teda o 12,5 percenta menej ako pred krízou. Celkovo má odvetvie cenných papierov podľa finančného kontrolóra za sebou dobrý rok, a to aj napriek nákladnému urovnaniu právnych sporov a vyšším úrokovým sadzbám. Ziskové je päť rokov po sebe .

Zisky členov newyorskej akciovej burzy z obchodovania s cennými papiermi však vlani klesli. Celkovo dosiahli skoro 16,7 miliardy dolárov (asi 12 miliárd eur), čo bolo o 30 percent menej ako pred rokom .

New York Stock Exchange má zhruba 200 členov. Ich zisky z obchodovania s cennými papiermi sa podľa agentúry AP tradične chápu ako meradlo ziskovosti celého odvetvia.

Súvisiace články

Aktuálne správy