Zisk leteckého odvetvia by mal dosiahnuť 18,7 mld. USD

Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu prognózuje, že zisk leteckých spoločností bude v tomto roku 18,7 mld. USD, kým v decembri bola táto prognóza vyššia o 1 mld. USD.

Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu (IATA) očakáva, že zisk globálneho leteckého odvetvia v tomto roku poklesne o 1 mld. USD v porovnaní s pôvodnými očakávaniami. Asociácia v stredu uviedla, že dôvodom zhoršenia prognózy je kríza na Ukrajine, ktorá spôsobuje rast cien pohonných látok. Tento rast sa premietne aj v raste neočakávaných nákladov, ktoré v roku 2014 stúpnu o 3 mld. USD. IATA tiež prognózuje, že zisk leteckých spoločností bude v tomto roku 18,7 mld. USD. V decembri bola táto prognóza vyššia o 1 mld. USD. V minulom roku vyprodukovali spoločnosti, ktoré pôsobia v tomto odvetví zisk 12,9 mld. USD.

Ekonomická nestabilita v Argentíne a Brazílii spôsobila pokles očakávaného zisku na tomto trhu na 1 mld. USD, čo je o tretinu menej, ako sa očakávalo pôvodne. Spoločnosť, ktorá reprezentuje takmer 200 leteckých spoločností, varuje, že niektoré spoločnosti môžu zastaviť lety do Venezuely, z dôvodu nesplatenej pohľadávky vo výške 3,7 mld. USD.

(1 USD = 1,385 EUR)

Súvisiace články

Aktuálne správy