Prominentný kritik vysokých odmien manažérov: Tento rok mu ešte nič nevyšlo!

, portfolio Foto:SITA

Svojou častokrát až prehnanou aktivitou známy investor Carl Icahn sa v minulom roku zameral na veľké ryby. Pokúšal sa svoj názor presadiť vo firmách ako Dell alebo Apple, teraz je na rade eBay, kde už má podiel 2 %. Zdá sa však, že v súčasnosti ho veľmi v dozorných radách nepočúvajú.

Icahn je známy tým, že nakupuje podiely v spoločnostiach, aby prinútil firmu urobiť zmenu, ktorá by podľa neho zvýšila hodnotu akcií. Do každej firmy príde s konkrétnym plánom ako znížiť náklady, zefektívniť výrobu a pod., čo by v konečnom dôsledku malo viesť k zvýšeniu hodnoty akcií a majetku akcionárov. Avšak, nie všade sa stretáva s pochopením, keď žiada zníženie odmien pre manažment, alebo jeho výmenu pre údajnú neschopnosť. Dostáva sa tak do častých sporov.

V prípade eBay-u teraz bojuje o to, aby firma oddelila do samostatnej firmy svoj platobný systém PayPal, ktorý bol dlho hlavným motorom rastu pre spoločnosť. Vedenie však nesúhlasí, údajne ak pôjde o jeden celok, bude jednoduchšie financovanie v prípade, ak sa PayPal rozširoval.

Carl Icahn nedávno poslal otvorený list adresovaný vedeniu, v ktorom uvádza, že podľa jeho názoru "existujú veľké chyby v riadení spoločnosti, ktoré ohrozujúce budúcnosť firmy." Rozhorčil ho aj nákup a následný predaj Skype-u, ktorý podľa neho stál akcionárov štyri miliardy dolárov. Icahn by vo vedení rád videl dvoch svojich ľudí, ale manažment eBay-u mu odkázal, že táto požiadavka bude odmietnutá. Avšak pre akcie sa zdá byť táto Icahnova aktivita prospešná, veď vyleteli do výšin, ktoré sme nevideli od roku 2005.

Kto je Carl Icahn?

Carl Icahn sa narodil v roku 1936 v New Yorku. V roku 1957 vyštudoval Princeton University, odbor filozofia, a potom sa zapísal na lekársku fakultu, ktorú nechal po dvoch rokoch, aby sa pripojil k armáde. Na Wall Streete odštartoval svoju kariéru v roku 1961 ako maklér, a o sedem rokov neskôr založil vlastnú spoločnosť, Icahn & Co, ktorá sa špecializuje na opčné obchodovanie a arbitráže. V roku 1978 začal nakupovať akcie veľkých spoločností s jediným cieľom, aby ich donútil k zmenám, ktorá by zvýšili hodnotu akcií.

Svoju povesť si získal v roku 1985, kedy kúpil Trans World Airlines. Po akvizícii začal Icahn systematicky zhodnocovať akcie TWA, z čoho splácal úvery, ktoré si pri nákupe musel vziať. V roku 1988 bola letecká spoločnosť vyradená z burzy, na čom Icahn zinkasoval 469 miliónov dolárov, zatiaľ čo TWA sa pasovali s dlhom vo výške 540 miliónov dolárov. Nakoniec spoločnosť predala svoje cenné londýnske lety American Airlines za 445 miliónov dolárov.

Carl Icahn je v rebríčku miliardárov na zozname Forbesu na 25. Mieste. Jeho majetok je odhadovaný ba 24,5 miliardy dolárov. Len o niečo tak predbehol iného významného investora, Georgea Sorosa, ktorý sa môže pochváliť majetkom za 23 miliárd dolárov.

Angažuje sa aj v rôznych charitatívnych programoch. V rámci centra pre vedu Carl C. Icahn Center for Science a programu Icahn Scholar dostáva ročne 10 študentov šancu navštevovať prestížnu New England Journal of Choate Rosemary Hall v rámci školskej predprípravy. Podporuje tiež svoju alma mater, na Princeton University nesie jeho meno genetické laboratórium, ako forma uznania za prejavenú podporu. Jeho vlastná nadácia, detský záchranný fondu Children' Rescue Fund prevádzkuje nehnuteľnosti, kde nájdu útočisko predovšetkým bezdomovci, alebo osamelé tehotné ženy.

Najväčšie úspechy

Väčšina opatrení, ktoré Icahn navrhuje, má len krátkodobý efekt. IIcahn nimi ale chce pomôcť tým, ktorí si to zaslúžia najviac – akcionárom. "Odkedy som založil svoj hedge fond, zarobil som pre akcionárov firiem, v ktorých som získal podiel, vyše 50 miliárd dolárov,“ vyhlásil počas svojho najúspešnejšieho obdobia. Vďaka nemu vznikol na akciových trhoch nový fenomén, tzv. Icahn lift. Ide o zvýšenie ceny akcií okamžite po správe, že Carl Icahn kupuje podiel v spoločnosti.

Carl Icahn sa za lupiča firiem začal považovať vďaka akvizícii TWA, to však bol len začiatok. V mnohých ďalších prípadoch sa mu úspešne podarilo presadiť svoju vôľu a nie jedna transakcia sa nakoniec uzavrela s významným ziskom pre neho. V roku 2004 kúpil značný podiel v spoločnosti s  názvom Mylan Laboratories krátko po tom, čo firma oznámila akvizíciu King Pharmaceutical. Icahn vyvolal hlasovaciu vojnu, bol totiž presvedčený, že spoločnosť akvizíciu preplatí. Nakoniec Mylan od akvizíce opustila, ale šéfovia zdôraznili, že tak nerozhodli na základe nátlaku od Icahna.

V Time Warner sa pokúša zasahovať do rozhodovania vedenia s 3 % podielom. Často tak, že sa s vedením dostáva do konfliktu. V roku 2006 navrhol vo viac ako 300 stranovom dokumente, aby sa spoločnosť rozdelila na štyri časti a pustila sa do spätného výkupu akcií v hodnote 20 miliárd dolárov. Nakoniec sa s vedením dohodli, že Icahn bude podporovať znovuzvolenie riadiaceho manažmentu. Na oplátku mu Time Warner sľúbil spätný výkup vlastných akcií, opatrenia na znižovanie nákladov, a ďalšiu šéfovskú stoličku pre Icahnovho človeka.

V  roku 2007 kúpil 8,5 % podiel v spoločnosti BEA Systems, za niekoľko mesiacov ho zvýšil na viac ako 13 %. Plánoval spoločnosť predať, čo sa nakoniec aj podarilo, v januári 2008 firma Orcale oznámila, že ju kupuje.

Ani na Motorolu sa Carl Icahn nepozeral so založenými rukami. Začiatkom roka 2007 kúpil viac než 1 % podielu v spoločnosti  a požadoval riaditeľské miesto. Nezískal ju na prvý krát, ale vytrval s tým, že nie je ochotná akcie Motorola predať. O rok neskôr už požadoval štyri miesta v dozornej rade a trval na predaji mobilnej sekcie. Neskôr Motorolu rozdrobili, výrobu mobilov oddelili do samostatnej spoločnosti. Motorola Mobility potom kúpil Google za 12,5 miliardy dolárov, z tohto predaja Carl Icahn získal 1,34 miliardy dolárov za svoj podiel.

Veľkú výhru si mohol Carl Icahn pripísať aj vlani vďaka akciám Netflix. Po tom, čo výrazne zvýšil svoj ​​podiel vo štvrtom štvrťroku roku 2012, keď v on – line požičovni filmov získal 5,5 milióna akcií, čo predstavuje vlastníctvo na úrovni 4 %. Len táto investícia mu v roku 2013 priniesla 1,5 miliardy dolárov.

Kde Icahn zlyhal

Ani Icahnovi sa vždy nepodarí presadiť si svoje. Najmä v poslednej dobe. Úspech sa nedostavil v prípade firiem ako sú Dell, Apple, pred časom sa popálil aj na Yahoo.  Akcie Yahoo Icahn kúpil v máji 2008, krátko po tom, čo Microsoft navrhol prevzatie firmy za 40 miliárd dolárov. Vedenie Yahoo bojovalo proti odkúpeniu so všetkých síl. Icahn sa dostal do správnej rady, dokonca dosiahol aj to, že mohol vymenovať svojich ľudí do najrôznejších funkcií, aby tak získal podporu pre vynútenie prijatia ponuky spoločnosti Microsoft. Keď ale neuspel, odstúpil zo svojej funkcie v predstavenstve a predal väčšinu akcií.

Vlani sa skúšal zaangažovať vo výpredaji Dellu. Spoločnosť Dell vo februári oznámila, že ju kupuje za 24 miliárd dolárov jej  bývalý zakladateľ Michael Dell, podporovaný spoločnosťou Silver Lake známou z oblasti rizikového kapitálu. Na konci marca sa už ale objavili aj ďalší pytači. Konkurenčná ponuka prišla od spoločnosti Blackstone, ale aj od samotného Icahna, ktorý ponúkol namiesto 13,65 dolára 15 dolárov za akciu. V septembri Icahn oficiálne oznámil, že súboj o Dell opúšťa, s odôvodnením, že "je takmer nemožné zvíťaziť." Icahn mal vo firme podiel 9,5 %, ale väčšiny akcií sa zbavil pomerne rýchlo. O tri mesiace neskôr už nefiguroval medzi topinvestormi. Odvtedy už ale výpredaj prebehol a papiere Dellu už na burze nie sú.

V minulom roku sa do Icahnovho hľadáčika dostalo aj Apple, s cieľom výrazne rozšíriť spätný nákup vlastných akcií. Miliardár má 4,7 milióna akcií Apple sa, čo pri súčasnom kurze predstavuje viac ako 2,5 miliardy dolárov. Apple vlani v máji uviedla, že vyčlení 100 miliárd dolárov na výplatu dividend akcionárom a na spätný nákup akcií. Carl Icahn chcel najskôr dosiahnuť, aby firma túto sumu ešte rozšírila o ďalších 150 miliárd dolárov, ale v decembri už kolovali správy, že by sa uspokojil aj s navýšením o 50 miliárd. Vo február sa však vyjadril, že boj vzdáva a nebude presadzovať program na spätné odkúpenie akcií, pretože je "spokojný so smerom, ktorým firma napreduje.“ To všetko až po niekoľkých diskusiách so šéfom Apple Timom Cookom.

V posledných týždňoch sa Icahn pustil do slovnej vojny so spoločnosťou eBay, ale zatiaľ sa zdá, že aj na tomto poli sa jeho vyjadrenia nedostávajú na úrodnú pôdu. Jeho kandidáti sa do predsedníctva spoločnosti nedostanú.

Súvisiace články

Aktuálne správy