Japonská centrálna banka nezvýšila program výkupu dlhopisov

Japonská centrálna banka aj napriek spomaleniu rastu ekonomiky nerozšírila program nákupu dlhopisov, ktorým pumpuje peniaze do finančného systému. Informovala o tom agentúra Reuters.
Menová rada Bank of Japan (BoJ) sa jednohlasne zhodla na tom, že objem programu nákupu cenných papierov zostane na úrovni 60 až 70 biliónov JPY (419 miliárd až 489 miliárd eur) ročne. Vďaka programu by sa medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien malo už v 1. polroku 2015 priblížiť k cieľovým 2 %.
Menová politika BoJ je extrémne uvoľnená, aby pomohla domácej ekonomike vymaniť sa z deflačnej špirály klesajúcich cien a investícií. Deflácia už celé roky brzdí japonskú ekonomiku. Šéf BoJ Haruhiko Kuroda uviedol, že nadchádzajúce zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) nepoškodí zotavovanie ekonomiky.
Aj napriek nedávnemu oslabeniu exportu sa podľa BoJ vyhliadky japonskej ekonomiky nezhoršili.
Centrálna banka Japonska začala realizovať extrémne uvoľnenú menovú politiku v roku 2013, aby podporila rast hospodárstva. Na konci vlaňajška sa však tempo rastu spomalilo a hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa zvýšil len o 0,2 %. Kuroda však nevidí dôvod na znepokojenie. Oslabenie vývozu je podľa neho len dočasné. A keďže v ekonomike panuje takmer plná zamestnanosť, jej vyhliadky sú pozitívne.

Súvisiace články

Aktuálne správy