Futbalové kluby: Nesmiete minúť viac, než čo zarobíte!

, The Guardian Foto:SITA

Tak znie imperatív finančného fair play, s ktorým majú futbalové kluby stále problémy. Európska futbalová asociácia (UEFA) oznámila, že v súčasnej dobe vyšetruje 76 klubov podozrivých, že záväzné pravidlo porušili. Ich zoznam asociácia zatiaľ nezverejnila, ale podľa britských médií je medzi nimi Manchester City či Paríž St. Germain. Chelsea v zozname naopak údajne chýba.

UEFA stanovila, že v období rokov 2010 až 2015 smie strata klubu za sezónu dosiahnuť nanajvýš 37 miliónov libier (44,38 milióna eur). Ak je to viac, asociácia môže siahnuť k sankciám, medzi ktorými nechýba vyradenie tímu z európskych pohárov, teda z Ligy majstrov či Európskej ligy.

UEFA preverovala vyše 230 klubov, z ktorých celá tretina kontrolou neprešla, a čaká ju ďalšie vyšetrovanie. "Neprekvapuje nás to," uviedol Alastair Bell, ktorý má v UEFA na starosť pravidlá. "Nebojíme sa, že by niektoré prípady boli sporné, s tým sme počítali. Vyzerá to, že v júli a v auguste budeme mať veľa práce," dodal. Práve v letných mesiacoch sa rozbieha nový ročník európskych pohárov a v tom čase už musí byť známe zloženie účastníkov. Pokiaľ bude niektorý z klubov vylúčený, musí byť za neho včas stanovený náhradník.

Vyšetrovanie sa týka aj veľkých klubov. V záporných číslach sú Manchester City, Paríž St. Germain aj Liverpool. Prvé dva menované tímy sa v tomto ročníku prebojovali do osemfinále Ligy majstrov a ani to ešte nemusí byť konečné. Francúzsky celok má našliapnuté do ďalšieho kola. Teraz však týmto klubom hrozí, že budú z budúceho ročníka vyradené. Manchester City má za sledované obdobie stratu takmer päťnásobne presahujúcu povolený limit. Len rok 2012 bol stratový takmer na 98 miliónov libier.

Prípad Paris St. Germain je ale zložitejší. Klub oficiálne skončil v strate len päť miliónov eur, ale v jeho príjmoch je v stĺpci "iné" uvedená suma 125 miliónov eur. Nie je zrejmé, odkiaľ sa tieto príjmy vzali. Pravdepodobne je to finančná injekcia od majiteľa, ktorým je arabský šejk Nasser Al – Khelaifi, ktorý do klubu pumpuje neobmedzené množstvo peňazí. A práve to sa nepáči ďalším klubom. "Myslím si, že práve Paríž je tím, ktorý by mal byť podrobený kontrole," uviedol Karl Heinz Rummenige z Bayernu Mníchov.

Ďalším zo známych problematických celkov je Liverpool. Hoci sa tento rok zrejme po štyroch rokoch prebojuje do Ligy majstrov, jeho strata v sledovanom období dosiahla deväťdesiat miliónov libier, teda dvaapolnásobok povoleného limitu.

 Kumulovaná strata futbalových klubov ( v miliónoch libier, november 2013 )
 klub  strata
 Manchester United 716
 Chelsea 701
 Valencia 501
 Liverpool 351
 Real Madrid 296
 Barcelona 273
 AS Rím 271
 Schalke 04 234
 Arsenal 203
 Fulham 198

Súvisiace články

Aktuálne správy