Projekt Európskej únie potrebuje zmeniť pravidlá fungovania

Ak má byť projekt Európskej únie (EÚ) a eurozóny dlhodobo udržateľný, potom bude nutné zmeniť pravidlá hry. Tvrdí to podpredseda hnutia Nová väčšina - Dohoda a líder kandidátky do májových eurovolieb Jozef Kollár.

Podľa jeho slov dlhová kríza a najmä zvolený spôsob jej riešenia naplno odkryli deficit demokracie vo fungovaní európskych inštitúcií. Európsku úniu a eurozónu čakajú v najbližších rokoch podľa Kollára významné zmeny. "Zásadné rozhodnutia, ktoré prenášajú finančné náklady riešenia verejných dlhov štátov a náklady na záchranu súkromných bánk na všetkých daňových poplatníkov EÚ, prijíma Európska komisia, ktorej chýba akákoľvek demokratická legitimita. Európska komisia sa za svoje rozhodnutia nikomu nezodpovedá, a to nie je dobré," uviedol vo svojom stanovisku Kollár. Preto je presvedčený, že ak sa nestanovia v tejto súvislosti nové pravidlá, môže to znamenať, že hospodárska kríza sa v Európe nikdy neskončí.
Podľa Kollára sa musí únia otvoriť vlastným občanom a nesmie sa pred nimi uzatvárať do sklenených budov. "A čo je zvlášť dôležité z pohľadu Slovenska, bude potrebné trpezlivo presadzovať princíp rovnakého prístupu a rovnakého zaobchádzania. Bez ohľadu na to, či je krajina novým, alebo starým členských štátom a bez ohľadu na to, či je malým, alebo veľkým štátom. Nie vždy tomu tak je," dodal Kollár.

Súvisiace články

Aktuálne správy