Bulharsko zatiaľ pokračuje v prácach na plynovode Južný prúd

Bulharsko nezastavilo prípravné práce na plynovode Južný prúd, ktorým Rusko plánuje dodávať zemný plyn po dne Čierneho mora do Európy. Uviedol to dnes bulharský premiér Plamen Orešarski. Dodal však, že Sofia „pozorne sleduje“ vzťahy medzi Bruselom a Moskvou. Informovala o tom agentúra Reuters.
Vyhlásenia bulharského predsedu vlády prišli po tom, ako bulharský minister zahraničných vecí Kristian Vigenin cez víkend uviedol, že práce na plynovode by sa mali vzhľadom na rastúce politické napätie na Ukrajine na niekoľko dní, prípadne týždňov, zastaviť.
„Prípravné práce pokračujú aj naďalej, pozastavené zatiaľ neboli. V nasledujúcich týždňoch však budeme vzťahy medzi Európskou úniou a Ruskom pozorne sledovať,“ povedal Orešarski. Zároveň dodal, že Bulharsko patrí ku krajinám, ktoré by na eskaláciu konfliktu medzi Ruskom a Západom mohli najviac doplatiť a nechce situáciu v súčasnosti zhoršovať. Bulharsko dováža vyše 85 % svojej ročnej spotreby plynu z Ruska a jedinú ropnú rafinériu v krajine kontroluje ruská firma Lukoil.
Plynovod bude mať dĺžku okolo 2400 km a jeho prepravná kapacita by mala dosiahnuť 63 miliárd m3. Cieľom Ruska je, aby projekt obchádzajúci Ukrajinu dodával do Európy zhruba 15 % z jej celoročnej spotreby suroviny. S výstavbou bulharskej sekcie začal ruský koncern Gazprom koncom októbra minulého roka. Táto sekcia by mala byť dlhá 540 kilometrov a prvý plyn by Bulhari mali dostať koncom roka 2015.
Projekt Južný prúd je kľúčovým pre ašpirácie Ruska poistiť si svoju pozíciu ako dominantného dodávateľa plynu do Európy. Spory medzi Moskvou a Kyjevom za ceny plynu už viedli k zastaveniu dodávok suroviny v roku 2009 a nervozita rastie aj teraz. Na druhej strane Európska únia by chcela svoju závislosť od Ruska znížiť a najnovšia kríza na Kryme Brusel ešte viac rozladila. Komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger uviedol, že práve v reakcii na najnovšie udalosti na Kryme plánuje rokovania s Ruskom o tomto projekte odložiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy