Záujem investorov na BCPB sa vo februári upriamil na dlhopisy

Dlhové cenné papiere dosiahli vo februári na celkovom objeme obchodov podiel vyše 99 %.

Obchodovaniu na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB) počas februára opätovne dominovali dlhové cenné papiere. V druhom mesiaci tohto roka totiž podľa bratislavskej burzy obchody s dlhopismi tvorili až 99,84 % dosiahnutého objemu obchodov. Za sledované obdobie sa pritom s dlhopismi uskutočnilo 548 transakcií, v rámci ktorých sa zobchodovalo takmer 734,6 mil. kusov cenných papierov. Finančný objem zobchodovaných dlhopisov dosiahol hodnotu 812,83 mil. eur.

V porovnaní s januárom 2014 predstavovali tieto údaje rast počtu transakcií o 2,81 % pri súčasnom 117,95-percentnom raste počtu zobchodovaných cenných papierov. Medzimesačne sa zvýšil takisto dosiahnutý finančný objem zobchodovaných dlhopisov, a to o 81,32 %. Na medziročnej báze zaznamenala bratislavská burza 80,26-percentné zvýšenie počtu transakcií pri raste počtu zobchodovaných cenných papierov o 33,13 %. Dosiahnutý finančný objem zaznamenal vo februári v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška nárast o 25,01 %. Rovnako ako v minulých mesiacoch, tak aj vo februári, mali v obchodovaní s dlhopismi nad kurzotvornými obchodmi s objemom 13,08 mil. eur prevahu priame obchody, ktoré dosiahli finančný objem vo výške 799,75 mil. eur.

Trhová kapitalizácia dlhopisov k poslednému obchodnému dňu sledovaného mesiaca dosiahla hodnotu 36,68 mld. eur, čo predstavovalo 2,04-percentný medzimesačný pokles. Trhová kapitalizácia emisií dlhopisov umiestnených na trhu kótovaných cenných papierov zaznamenala od konca predchádzajúceho mesiaca pokles o 2,7 % na úroveň 34,11 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy