Päť ekonomických dôsledkov krízy na Ukrajine

, patria Foto:SITA

Západ hovorí o novom "vojenskom precedense", ktorý Rusko svojím správaním na Kryme vytvorilo. Ruský postup je o to viac znepokojivý, že sa odohráva na východných hraniciach Európy. Budúci vývoj na Ukrajine a Kryme tak ovplyvní vzťahy na Blízkom východe, ktorý pozorne sleduje ruský prístup k riešeniu " krymskej otázky ".

Ani štvrtkový summit v Bruseli, na ktorom EÚ rozhodla o sankciách, podľa stáleho ruského veľvyslanca pri EÚ Vladimira Čížová nepriniesol nič nové a jeho výsledky bolo možné očakávať. Únijné špičky sa rozhodli pozastaviť rozhovory s Ruskom o vízach a obchodnej dohode a v prípade absencie priamych rokovaní Moskvy s Kyjevom pohrozili Rusku ďalšími sankciami. EÚ tiež podporila rozhodnutie pozastaviť prípravu summitu G8 (sedem najvyspelejších krajín sveta a Rusko) v ruskom Soči. Ruská strana však výsledky rokovaní o uvalení sankcií zhrnula komentárom, že rokovania o uvoľnení víz a obchodnej dohode rovnako stagnovali a bez stretnutia skupiny G8 sa Rusko zaobíde. "Ukrajina je pre nás oveľa dôležitejšia," vyjadril sa jasne Čížov.

Americký prezident Barack Obama znovu telefonicky hovoril vo štvrtok večer so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom o situácii na Ukrajine a vyzval ho, aby pristúpil na diplomatické riešenie krízy. V hodinovom rozhovore Obama podľa Bieleho domu okrem iného zdôraznil, že postup Rusov na Kryme je porušením suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Pripravované referendum o pripojení Krymu k Rusku, ktoré by sa malo uskutočniť 16. marca, by porušovalo medzinárodné právo a odporovalo ukrajinskej ústave, vyhlásil v stredu americký prezident Obama.

Po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991 to bola práve Ukrajina, ktorá vtedy držala tretie najväčšie svetové zásoby atómového arzenálu na svete, vrátane 1900 strategických nukleárnych hlavíc, ktoré boli pôvodne určené na útok proti USA. Tento atómový arzenál bol na základe trilaterálnej rokovania medzi Ukrajinou, Ruskom a USA v roku 1994 prevezený do Ruska na zneškodnenie. Moskva tak už raz "odzbrojila" Ukrajinu, pričom súčasná situácia na Kryme naznačuje, že ukrajinské vojenské jednotky na Kryme budú "odzbrojené" znova.

Doterajší politický vývoj má samozrejme aj svoje ekonomické dôsledky. Z Ruska do Európy vedie 12 plynovodov, pričom 5 z nich prechádza cez územie Ukrajiny. Analytici preto stále častejšie hovoria o závislosti ruskej ekonomiky na exporte surovín ako o poistke, ktorá brzdí "expanzívne" správanie sa Moskvy. Okrem zemného plynu a ropy má ruská ekonomika značné príjmy tiež z ťažby zlata. Vzostup cien týchto komodít silne vylepšuje príjmy ruského hospodárstva.

Doterajší politický vývoj na Ukrajine má päť hlavných ekonomických dopadov na svetovú ekonomiku, akciové trhy a predovšetkým Európu.

1. Pokles cien akcií
Kríza, nielen politická, je spojená s výpredajmi a celkovým poklesom hodnôt akcií. Toto pravidlo sa potvrdilo aj v prípade krízy na Kryme.

2. Rast cien energií, najmä v Európe
V dôsledku nepokojov na Kryme vzrástla cena oboch hlavných kontraktov na ropu (WTI, Brent).

3. Spomalenie ekonomického rastu v Európe
Drahšie energie zvyšujú firmám náklady a vedú k zníženiu ich konkurencieschopnosti a ziskovosti.

4. Pokles výnosov amerických štátnych dlhopisov
V časoch neistoty a krízy investori hľadajú zaistené aktíva. Výnos desaťročného štátneho dlhopisu USA v pondelok klesol o 2,61 % s prichádzajúcimi informáciami o zostrení situácie na Kryme.

5. Vyššia cena zlata
Žltý kov ťaží z neistoty, rizika a obáv z budúcnosti, ktoré situácia na Ukrajine vzbudzuje. Zlato v pondelok, pri eskalácii krízy na Kryme, pripísalo 29 USD za trójsku uncu.

Súvisiace články

Aktuálne správy