Šéf Raiffeisen vo Švajčiarsku vyzýva na zvýšenie sadzieb

Podľa šéfa spoločnosti Raiffeisen vo Švajčiarsku Pierina Vincenza je to jediný účinný spôsob, ako pribrzdiť rastúci trh s hypotékami

Jediný spôsob ako môže švajčiarska centrálna banka s istotou schladiť trh s hypotékami v krajine je zvýšenie úrokových sadzieb. Uviedol to šéf spoločnosti Raiffeisen vo Švajčiarsku Pierin Vincenz. Podľa jeho slov by vyššia regulácia, ku ktorej by pristúpili samotné banky voči sebe, mala iba malý efekt.

Švajčiarska centrálna banka už informovala, že sa zaoberala alternatívnymi opatreniami v prípade, že nebude fungovať takzvaný proticyklický kapitálový vankúš. „Ďalšie opatrenia, či prísnejšia regulácia samých seba sú podľa nášho názoru zbytočné,“ povedal Vincenz. „Jediné opatrenie, ktoré môže centrálna banka prijať… je zvýšenie úrokových sadzieb,“ povedal Vincenz s tým, že sa ukázalo, že zvýšenie sadzieb je jediné opatrenie, ktoré funguje.

Švajčiarska centrálna banka však nemôže len tak jednoducho zvýšiť úrokové sadzby, keďže by to komplikovalo snahy banky obmedzovať hodnotu švajčiarskeho franku. Výmenný kurz švajčiarskej meny začala banka brzdiť v roku 2011, keď frank rekordne posilnil. Investori totiž počas krízy v eurozóne považovali švajčiarsky frank za bezpečnú investíciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy