Buffet a spol: Do čoho investovali miliardári

, investor Foto:SITA

Najväčšie svetové hedžové fondy zverejnili svoje výsledky za štvrtý štvrťrok minulého roka v tzv. správe "13F" pre americkú Komisiu pre finančný dohľad (SEC). Z nej jasne vyplýva o akých investíciách miliardári uvažujú. Tieto správy vždy vyvolávajú osobitnú pozornosť investorov, pretože ponúkajú nahliadnutie do zákulisia veľkých hráčov.

Pre hedžové fondy je najtypickejšie to, že aktívne spravujú svoje portfóliá, sledujú špecifické stratégie, obchodujú s prevodom značného kapitálu a pri tolerancii vyššieho rizika tak cielia na vyššie výnosy.

Závažný prepad u Sorosa

Správa okrem iného odhalila, že George Soros a jeho Soros Fund Management nakúpil balíček značného množstva akcií izraelskej farmaceutickej spoločnosti Teva. Nákup pre Sorosa zahŕňa v štvrtom štvrťroku 5 700 000 akcií Teva približne za 228 miliónov dolárov, z čoho 373 miliónov USD zaplatili na konci sledovaného obdobia. Tieto akcie predstavujú 4 percentá z celého portfólia jeho hedžového fondu.

Teva, ako najväčšia farmaceutická spoločnosť na svete, sa ukázala byť skvelou investíciou. V tomto roku už rally dosiahla viac ako 10 percent. Soros okrem akcií Teva nakúpil 2,8 milióna akcií JP Morgan a 2,3 milióna akcií Citigroup. Veľké nádeje spája miliardár aj so spoločnosťou General Motors, z akcií automobilky nakúpil takmer 3,6 milióna jednotiek za štvrtý štvrťrok za 120 – 140 miliónov dolárov. Pridal ich k 1,3 miliónom akcií, ktoré už vlastnil.

Teva denný graf (NYSE)  Zdroj: Bloomberg

Naopak akcií JC Penney sa Soros úplne zbavil po tom, čo sa maloobchodný reťazec neukázal ako dobrá investícia. Soros ich kúpil vlani na jar takmer 20 miliónov,  kedy sa cena pohybovala okolo 16 až 18 dolárov za kus. Odvtedy však leteli smerom dolu a dnes za ne dostanete len niečo viac ako 6 dolárov, čo predstavuje miliónovú stratu pre investičného guru.

JC Penney denný graf (NYSE)  Zdroj: Bloomberg

Soros tiež predal 1,8 milióna akcií Herbalife, to mu už ale prinieslo pekne tučný zisk, veď minulý rok akcie spoločnosti takmer strojnásobili svoju hodnotu. Soros nakúpil akcie výrobcu potravinových doplnkov spolu s Carlom Icahnnelom potom, čo v lete miliardár Bill Ackman oznámil, že prijíma stávku na pokles akcií. Soros Fund Management zrealizovali minimálne 60 percentný zisk z predaja cenných papierov Herbalife za štvrtý štvrťrok.

Herbalife denný graf (NYSE)  Zdroj: Bloomberg

Buffettove rozmary

Warren Buffett, jeden z najbohatších mužov sveta, nakúpil podiel v platenej televíznej službe Liberty Global za 246 miliónov dolárov. Okrem toho sa dostal aj k veľkému množstvu (12 631 000 kusov) akcií Goldman Sachs. Buffett kompletne opustil svoju, v druhom štvrťroku vybudovanú, pozíciu v Dish Network z čoho masívne mohla profitovať miliardárova spoločnosť Berkshire Hathaway. Cena Dish Network vyskočila za vlaňajší polrok o 36 percent, papiere tak hodili zhruba 7 miliónový zisk pre Hathaway.

Takmer miliarda dolárov pre Icahna

Slávny kapitálový žralok sa v poslednej dobe dostal do povedomia hlavne vďaka svojim výrokom voči Apple-u. Na základe zverejnenej správy zvýšil svoj podiel v tomto technologickom gigante. Ku koncu septembra mal 3,9 milióna akcií, ktoré do konca roka navŕšil na 4,7 milióna. Ich hodnota sa vyčísľuje na 2,55 mld USD.

Carl Icahn na rozdiel od Sorosa nepredal ani kus z akcií Herbalife a drží 16,8 percenta. Očakáva sa, že aj naďalej zostane najväčším akcionárom Herbalife. Jeho pozícia v Herbalife mu priniesla zisk stoviek miliónov dolárov (zatiaľ nezrealizovaný), aj keď prepad v posledných týždňoch mohol okresať mieru vysokých ziskov.

Icahn uzavrel polovicu svojej pozície v Netflix, na čom mohol zrealizovať značné zisky. Miliardár kúpil akcie v októbri 2012 pri cene okolo 58 dolárov za kus. Vo štvrtom štvrťroku predal asi 2,9 milióna jednotiek za cenu okolo 360 dolárov za kus. To mu hodilo zhruba 870 miliónov dolárov.

Netflix týždenný graf (Nasdaq)  Zdroj: Bloomberg

 

Paulson dôveruje zlatu

John Paulson, známy vďaka svojmu neobmedzenému optimizmu ohľadom zlata, držal svoju prestížnu pozíciu v zlate aj vo štvrtom štvrťroku minulého roka. Paulsonov hedžový fond je najväčším investorom v SPDR Gold Truste, čo je najväčší svetového zlatý fond. Má v ňom viac ako 10,2 milióna kusov akcií za 1,19 miliardy dolárov. Vzhľadom k minuloročnému prepadu zlata mohla spôsobiť táto pozícia pre Paulsonov fond ťažkú stratu. Svoju pozíciu v SPDR Gold Trust znížil vlani vo štvrtom štvrťroku o viac ako polovicu. Zlato prepadlo cez 9 percent hodnoty vo štvrtom štvrťroku, čo malo za následok nerealizovanú stratu vo výške 123 miliónov dolárov pre Paulsonov fond za posledné tri mesiace minulého roka.

Zlato denný graf  Zdroj: Bloomberg

Paulsonov fond vlani zhodnotil vložené peniaze o takmer 30 % , a to aj napriek mizernému výkonu zlata. Najväčšími víťazmi boli akcie firiem po reorganizácii a telekomunikačné spoločnosti. Paulson je tiež jedným z 10 najväčších akcionárov Time Warner Cable , ktorá sa stala predmetom akvizície zo strany spoločnosti Comcast. Paulson má ďalej v obľube Life Technologies (biotechnológie, výskum DNA), Kodiak Oil & Gas (ropa z bridlíc) a Houghton Mifflin Harcourt (vydavateľstvo). Páči sa mu aj Hartford Financial Services, Caesars Entertainment (kasína) a MGM Resorts International. Paulson mal na konci roka, podobne ako rad ďalších veľkých investorov, vsadené na General Motors (1 865 706 akcií).

Portfólio fondu Johna Paulsona na konci roku 2013

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy