Soros opäť úspešný: Jeho hedžový fond vlani zarobil 5,5 miliardy dolárov

, LCH Investment Foto:SITA

LCH Investments zverejnili zoznam zakladateľov najúspešnejších hedžových fondov za rok 2013. Na vrchole tróni George Soros, jeho súkromné investičné združenie malo vlani zisk vo výške 5,5 miliardy dolárov. Dnes neexistuje žiadny iný investičný guru, ktorý by dokázal počas svojej kariéry zarobiť toľko, čo on.

LCH Investments zverejňuje každý rok zoznam 20 hedžových fondov, ktorý majú najvyšší zisk. Podľa aktuálnych údajov je za rok 2013 najúspešnejší George Soros a jeho Quantum Fund, čo je zároveň aj najúspešnejší hedžový fond. Dáta hovoria o tom, že fond má od založenia zisk 39,6 miliardy dolárov, z čoho 5,5 získal počas minulého roka.

Investičný guru sa vzdal vedenia fondu v roku 2011, navyše kvôli sprísneniam právneho prostredia v USA musel fond skoncovať s riadením aktív externých investorov. V súčasnosti tak spravuje výhradne iba peniaze rodiny. Soros svoju riadiacu pozíciu odovzdal Scottovi Bressentovi, no aj naďalej sledovať prevádzku fondu. Podľa predsedu LCH Investments, Ricka Sophera, je v prípade Quantum okrem silného tímu odborníkov, dôležité aj to, že sám Soros má vo fonde svoje záujmy.  

20 najväčších fondov malo vlani celkovo čistý zisk 192 miliárd dolárov. Manažéri fondov získali za správu finančných prostriedkov od investorov na „poplatkoch“ 55,4 miliardy dolárov. Najviac sa dalo zarobiť na akciovom trhu, až 70 % zisku fondov pochádzalo z akciových investícií. V minulom roku sa Sorosovi podarilo poraziť také legendy akou je Ray Dalio, John Paulson a David Tepper.

Ray Dalio

Naposledy stál na čele rebríčka Ray Dalio, jeho Bridgewater Pure Alpha fond je najväčší na trhu, na konci roka 2013 spravoval aktíva vo výške 79 miliárd dolárov. Od počiatku existencie dal fond dohromady zisk takmer 40 miliárd dolárov, čo je vo výkonnosti veľmi blízko k Sorosovému Quantu. Avšak treba dodať, že Quantum dosiahol tentorkát svoj náskok aj vďaka tomu, že spravuje oveľa menší majetok ako Ray Dalio.

 TOP 10 šéfov hedžových fondov za rok 2013
 zakladateľ názov fondu  obhospodarovaný majetok
v miliardách dolárov
 zisk od založenia fondu
v miliardách dolárov
 George Soros Quantum Endowment Fund 28,6 39,6
 Ray Dalio Bridgewater Pure Alpha 79 39,2
 John Paulson Paulson & Co 20,3 25,4
 Seth Klarman Baupost 26,4 21,5
 David Tepper Appaloosa 19,3 21,2
 Steve Mandel Lone Pine 27,6 20,5
 Tom Steyer Farallon 20 17,4
 Alan Howard Brevan Howard Fund 28 17
 Andreas Halvorsen Viking 27,3 16,8
 Louis Moore Bacon Moore Capital 14,9 16,5
zdroj: LCH Investments 

Šéf LCH Investments sa vyjadril, že správcom na zozname sa darilo vysoko nad benchmark. Pre svojich bohatých klientov nielen že zachovali výšku ich kapitálu, ale pomohli im ich bohatstvo ešte viac rozšíriť. Nemenej dôležité je pre tento segment zákazníkov, aby manažéri fondov kládli veľký dôraz na riadenie rizík, v mnohých prípadoch to však išlo na úkor výnosov. Podľa odborníkov je Sorosov fond unikátny aj v tom, že v histórii ako jedinému sa podarilo dosiahnuť výborné výsledky aj pri spravovaní veľkého množstva aktív.

Súvisiace články

Aktuálne správy