Icahn tlačí Apple k spätnému odkupu akcií za 150 miliárd dolárov

, ČTK;patria Foto:SITA

Známy americký investor Carl Icahn sa snaží prinútiť technologickú spoločnosť Apple k spätnému odkúpeniu jej vlastných akcií v hodnote 150 miliárd dolárov. V opačnom prípade hrozí, že sa pokúsi dohovoriť s akcionármi a takýto krok spustiť sám.

Icahn k tomuto kroku vyzval šéfa Applu Tima Cooka v liste, o ktorom sa zmieňuje aj na svojom účte na Twitteri. Icahn v ňom okrem iného uvádza, že teraz vlastní v Apple 4,7 milióna akcií v hodnote okolo 2,5 miliardy dolárov. Jeho podiel tak síce predstavuje menej ako jedno percento celkového akciového kapitálu Applu, Icahn však využíva svoju popularitu v investičnom svete, aby na svoju stranu pritiahol ďalších akcionárov.

Podľa Icahna by mal Apple začať spätný odkup akcií okamžite. "Hoci je to vzhľadom k svojmu rozsahu bezprecedentný krok, je v skutočnosti primeraný a zvládnuteľný s ohľadom na veľkosť a finančnú silu vášho podniku," píše sa v liste.

Investor sa domnieva, že trh teraz akcie Applu "drasticky podhodnocuje", a plánuje ďalšie zvyšovanie svojho podielu v podniku. Cena akcií Applu by sa podľa jeho odhadu mohla s pomocou spätného odkupu počas troch rokov viac než zdvojnásobiť na 1250 dolárov zo súčasných 525 dolárov. Apple je pritom už teraz najhodnotnejšou verejne obchodovanou spoločnosťou na svete s trhovou hodnotou 477 miliárd dolárov.

"Ak to neurobia, začneme testovať vody. Ak to akcionári vidia rovnako, ako my a či môžeme vyhrať. Povedali sme jasne, že neustúpime. Povedali sme to CEO Cookovi a budeme to opakovať znova a znova,“ uviedol Icahn.

Icahn priznal nástup do pozícií na cene okolo 440 dolárov za akciu, dnešný cenou je 530 dolárov za akciu. Spätné odkúpenie vidí aké stále atraktívne na cenách 550 až 570 dolárov za akciu. " Na týchto hodnotách je Apple stále veľmi lacný a ja som pripravený ho kupovať ďalej, " uviedol Icahn pre CNBC.

Miliardár v dnešnom otvorenom liste šéfovi Applu Timovi Cookovi okrem iného oznámil, že navýšil svoj ​​podiel na 4,7 milióna akcií o hodnote 2,5 miliardy dolárov z 3,4 milióna akcií v auguste. Jeho pozícia mu dáva v túto chvíľu zarobiť približne 430 miliónov dolárov. Zjavne chce zisk väčší, keď managementu odkazuje, že " Apple by mal realizovať spätné odkúpenie niekde okolo rozsahu 150 miliárd dolárov " a skritizoval ho za nečinnosť smerom "zvýšenia hodnoty spoločnosti".

Icahn je podľa indexu Bloomberg Billionaires Index 34. najbohatším človekom planéty s čistou hodnotou majetku okolo 21 miliárd amerických dolárov.

Kritika sa na jeho adresu za správanie voči Applu zniesla od manažéra najväčšieho svetového dlhopisového fondu Pimco Billa Grossa. Jeho majetok dosahuje dvoch miliárd dolárov. "Icahn by mal vypratať pozície a keď je tak šikovný, venovať svoje úsilie dobročinnosti po vzore Billa Gatesa a nie myslieť len na seba," poznamenal Gross na adresu miliardára, ktorý už skôr "preslávil" podnecovaním zmien v spoločnostiach Dell či Transocean.

"Nemám žiadne osobné výčitky smerom k šéfovi Apple, myslím, že robí dobré veci a robí ich správne. Spätné odkúpenie je ale žiaduce a obvyklé v terajšej situácii," uviedol Icahn. "Majú veľa zdrojov na inovácie, môžu zainvestovať čo chcú. Tých 150 miliárd, ktoré teraz v Apple zaháľa, nezarába nič," uviedol Icahn s tým, že očakáva ďalšiu debatu s CEO Cookom niekedy po výsledkoch Apple, ktoré prídu 28. októbra.

Súvisiace články

Aktuálne správy