ECB zatiaľ vyčkáva: Žiadne akcie, sadzby bezo zmeny

, patria Foto:SITA

Európska centrálna banka ponechala úrokové sadzby bezo zmeny. Hlavná sadzba tak zostáva na 0,25 percenta a depozitná sadzba na nule. Výsledok je v súlade s väčšinovým názorom trhu. Špekulácie o znížení sadzieb sa nenaplnili. Na tlačovej konferencii ECB zopakovala svoj ​​súčasný výhľad, teda že úrokové sadzby zostanú na súčasných alebo nižších úrovniach po dlhšiu dobu.

Žiadne alternatívne nástroje ECB nespustila. V menovom výbore sa diskusia sústredila na okolnosti, ktoré by nejakú akciu mohli spustiť. Dôvodom pre zachovanie nastavenia politiky ale podľa prezidenta Draghiho bola potreba mať viac informácií.

ECB opakuje, že zachová podporné nastavenie menovej politiky tak dlho, ako bude treba. Naďalej pozorne sleduje vývoj na peňažných trhoch a je pripravená zvážiť všetky dostupné možnosti. Jedným z nástrojov je ukončenie sterilizácie nákupov dlhopisov, ale banka sa zaoberá celou škálou možností. ECB je rozhodnutá prísť s ďalšou rozhodnou akciou, ak to bude potrebné. Použité nástroje ale budú záležať na okolnostiach, ktorým bude banka čeliť.

Cenové tlaky podľa ECB majú zostať slabé a dynamika úverov nízka. Inflácia by v najbližších mesiacoch mala zostať okolo súčasnej úrovne, Draghi pritom zdôraznil, že žiadna deflácia v eurozóne nie je. Po období nízkej inflácie by mal nasledovať jej postupný rast. Tlaky na infláciu smerom hore aj dole sú obmedzené a podľa ECB zhruba vyvážené.

Riziká pre hospodársky rast zostávajú smerom dolu a Draghi medzi nimi spomína aj neistotu na rozvíjajúcich sa trhoch. Voči nim bola ale doteraz eurozóna odolná. Hospodárske oživenie vysiela podľa šéfa ECB signály nádeje. Zostáva ale krehké a nerovnomerné.

Výsledkom rokovaní je teda zachovanie súčasného nastavenia menovej politiky, čo väčšina trhu predpokladala. Po posledných inflačných dátach sa špekulovalo o menšom znížení sadzieb alebo ešte agresívnejšej holubičej rétorike, kedy by ECB naznačila preferovaný nástroj uvoľnenia politiky. To dnes neprišlo a euru tak dostalo silný rastový impulz.

ECB je podľa všetkého nejednotná čo sa týka zachovania súčasného nastavenia politiky a jej uvoľnenia. Prezident Draghi sa tentoraz nezmienil o jednomyseľnom či výrazne väčšinovom rozhodnutí. Navyše je tu stále otázka, aký nástroj použiť a či reagovať skôr na nízku infláciu, alebo na podmienky na peňažnom trhu. Preto sme Draghiho znova počuli len opakovať, že nástroje budú záležať na okolnostiach. Doteraz boli ako alternatívne nástroje spomínané hlavne záporná depozitná sadzba a LTRO. Dnes pribudlo zrušenie sterilizácie, čo je ale tiež vec, o ktorej sa špekulovalo, a o prekvapenie teda nejde.

Februárové rokovanie ECB znamená vyčkávania na nové informácie pri pokračujúcej diskusii o tom, ako reagovať. Rozhodujúcim impulzom k akcii by pravdepodobne bolo ďalšie zníženie inflácie či uťahovanie sadzieb na peňažnom trhu. Ako dôležitý faktor vedľa toho banka doplnila aj HDP eurozóny za štvrtý kvartál.

Súvisiace články

Aktuálne správy