Platba kartou ochráni pred krachom cestovky

Hoci podľa cestovných kancelárií záujem o dovolenky formou first moment rastie, mnoho ľudí sa stále neodváži platiť za dovolenku niekoľko mesiacov vopred.

Hoci podľa cestovných kancelárií záujem o dovolenky formou first moment rastie, mnoho ľudí sa stále neodváži platiť za dovolenku niekoľko mesiacov vopred. Dôvodom býva strach z krachu cestovky a obavy, že prídu o svoje peniaze. Riešením je pritom úhrada zájazdu platobnou kartou.
Aj keď každá cestovná kancelária je povinná mať zriadené poistenie pre prípad úpadku, v prípade vysokého počtu postihnutých klientov nemusí poistné plnenie postačovať na vyplatenie 100 % zaplatenej sumy pre všetkých. Bezplatnú ochranu nad rámec poistenia však môžu dovolenkári získať jednoducho zaplatením zájazdu platobnou kartou.
„Ak klient zaplatí kartou za niečo, čo následne nedostane, môže v banke podať reklamáciu platby z dôvodu nedodania služby či tovaru. Keď sa reklamácia ukáže ako oprávnená, banka klientovi vyplatí celú zaplatenú sumu. Takáto ochrana vyplýva z pravidiel kartových spoločností,“ povedala na dnešnom stretnutí Andrea Šipošová, riaditeľka odboru platobných kariet VÚB banky.
Ochrana sa však vzťahuje len na prípady, keď vôbec nedôjde k poskytnutiu zaplatenej služby či tovaru. V prípade krachu cestovnej kancelárie to znamená možnosť reklamovať platbu len pred nástupom na dovolenku. V prípade, že by ku krachu došlo počas pobytu, reklamácia cez banku nie je možná a klient sa musí obrátiť na príslušnú poisťovňu cestovnej kancelárie.

Súvisiace články

Aktuálne správy