Poslanci SaS chceli pre zmeny v dávkach v hmotnej núdzi zmeniť Ústavu SR

Ústava SR sa meniť nebude. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž neodsúhlasili návrh, ktorý do parlamentu predložili opoziční poslanci zo strany SaS.

Ústava SR sa meniť nebude. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž neodsúhlasili návrh, ktorý do parlamentu predložili opoziční poslanci zo strany SaS. Podľa nich boli zmeny v Ústave SR potrebné urobiť kvôli novele zákona o hmotnej núdzi, ktorá vstúpila do platnosti začiatkom tohto roka.
Každý, kto je v hmotnej núdzi, má právo na takú pomoc, ktorá je nevyhnutná pre zabezpečenie základných životných podmienok. Takto sú zadefinované práva občanov v Ústave SR. Podľa zákona o hmotnej núdzi, si však budú musieť poberatelia dávku odpracovať v rámci aktivačných prác v rozsahu 32 hodín mesačne. Podľa opozičnej strany SaS je však takéto znenie zákona protiústavné. "Každý, kto je v hmotnej núdzi, má za podmienok ustanovených zákonom právo na takú pomoc, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie základných životných podmienok. Pomoc podľa prvej vety alebo jej časť možno podmieniť vykonaním prác neziskovej alebo verejnoprospešnej povahy," navrhli opoziční poslanci.
"Nebojme sa zmeny Ústavy SR. Ak neschválite to, čo sme priniesli dnes do parlamentu, nebudeme sa hádzať o zem. Keď vy prinesiete o mesiac presne to isté, ale pod vašou nálepkou, budeme za ten váš návrh hlasovať, pretože je dôležité to, aby sa veci upratali, a aby sa urobili v súlade s našimi poslaneckými sľubmi," uviedol počas rozpravy v parlamente poslanec za stranu SaS Jozef Mihál.

Súvisiace články

Aktuálne správy