Česká priemyselná produkcia vzrástla vlani o 0,5 %, v decembri o vyše 9 %

Český priemysel zaznamenal pozitívny koniec roka 2013. Výroba sa vďaka automobilkám a strojárstvu zvýšila v decembri medziročne o viac než 9 % a za celý minulý rok vzrástla o 0,5 %. V poslednom mesiaci roka 2013 zaznamenalo zotavenie aj častými prepadmi sužované stavebníctvo, za celý rok 2013 ale kleslo o 8 %. Informoval o tom server e15.cz, ktorý zverejnil údaje Českého štatistického úradu.
Hlavnú zásluhu na výsledku priemyslu mali najmä automobilky, ktorých výroba vzrástla takmer o 18 % a strojárstvo. Tam sa produkcia zvýšila o 16 %.
Podľa analytika ČSOB Petra Dufka sa české priemyselné firmy vezú na vlne rastúceho zahraničného dopytu. „Do kariet im hrá najmä obnovený rast európskeho automobilového trhu, ktorý sa po piatich rokoch opäť začína spamätávať,“ doplnil Dufek.
Za celý rok 2013 vzrástla priemyselná produkcia podľa Českého štatistického úradu medziročne o 0,5 %, pričom hodnota nových objednávok sa zvýšila o 4,3 %. V samotnom decembri vzrástla produkcia o 9,3 % a po očistení o vplyv rozdielneho počtu pracovných dní o 6,7 %.
Pozitívnu správu prinieslo aj stavebníctvo, ktoré v decembri vďaka teplému počasiu vzrástlo oproti decembru 2012 o 1,4 %. „Napriek tomu sa ale nedá hovoriť o zásadnom zlepšení, pretože počet stavebných povolení ďalej klesá. To stavebníctvu nedáva príliš pozitívne vyhliadky na najbližšie mesiace,“ vysvetlil analytik Home Creditu Michal Kozub.
Za celý minulý rok stavebná výroba pokračovala v prepade z predchádzajúcich rokov, keď sa medziročne znížila o 8,3 %. „Takže o konci krízy v stavebníctve sa nedá hovoriť,“ dodal Václav Franče z Raiffeisenbank.

Súvisiace články

Aktuálne správy