Téma roka 2014 v rezorte financií: Daň z nehnuteľností

Témami tohto roka budú pre ministerstvo financií daň z nehnuteľností, daňové výdavky, kapitálový trh, ochrana spotrebiteľa najmä vo vzťahu k nebankovým subjektom a školstvo.

Témami tohto roka budú pre ministerstvo financií daň z nehnuteľností, daňové výdavky, kapitálový trh, ochrana spotrebiteľa najmä vo vzťahu k nebankovým subjektom a školstvo. Uviedol to vo štvrtok (23.1.) na konferencii Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer–SD).
"V tomto roku budeme pracovať, respektíve zavŕšime prácu na novom modeli zdaňovania nehnuteľností, na modeli založenom na ich trhovej hodnote. Ten by mal byť jasným, sofistikovaným nástrojom pre naše samosprávy, aby s väčšou mierou spravodlivosti zdaňovali nehnuteľnosti a možno sa aj vyrovnali z hľadiska historických krívd posledných 20 rokov s niektorými majetkovými rozdielmi, ktoré v tejto krajine nastali na základe prechodu vlastníctva zo štátnych do súkromných rúk," priblížil minister.
"Z pohľadu daňovej politiky sa tento rok budeme veľmi vážne venovať daňovým výdavkom, tak ako sme to sľúbili pri rozprave v parlamente v závere minulého roka. Prijímam teda výzvu aj od mojich oponentov, aby sme sa venovali efektivite daňových výdavkov," avizoval ďalej Kažimír. Na ich analýze a následnej legislatívnej podobe bude rezort spolupracovať aj so zamestnávateľmi a všetkými, ktorí majú čo povedať do zdaňovania právnických osôb.
Ministerstvo financií podľa Kažimíra už "v najbližších dňoch" príde aj s koncepciou podpory kapitálového trhu. "Dúfam, že to bude pre mnohých príjemné prekvapenie, pretože je to oblasť, ktorá je 20 rokov na Slovensku zaznávaná a nikdy sa nám nepodarilo urobiť žiadny zvrat. Na stole budú aj veľmi radikálne zmeny a riešenia, ktoré budú mať možno dopady na systém zdaňovania a zodvodňovania niektorých produktov," konštatoval.
Rezort sa po celý rok bude podľa jeho slov veľmi vážne venovať aj ochrane spotrebiteľa, so založením nových kompetencií pre centrálnu banku, potrebných pri dohľade a inšpekcii nebankových subjektov. Nemalé zmeny čakajú Slovensko podľa Kažimíra v oblasti školstva, ktoré sa stáva kľúčovým problémom štrukturálnej nezamestnanosti, hlavne nezamestnanosti mladých ľudí. "To je oblasť, kde si nemôžeme ďalej zakrývať oči pred realitou a ktorá musí doznať zásadných zmien. Je tu však opäť nevyhnutná spolupráca s predstaviteľmi reálneho biznisu na Slovensku," dodal minister.

Súvisiace články

Aktuálne správy