IEA: Európe hrozí odchod priemyslu kvôli lacnému plynu z bridlíc

, ČTK Foto:SITA

Ak Európa nepodnikne opatrenia, ktoré všeobecne znížia ceny zemného plynu a energie, môžu vysoké náklady na energiu vytlačiť zo starého kontinentu energeticky náročné odvetvia. To bude mať ťažký dopad na celú ekonomiku.

Ako agentúre Reuters povedal hlavný ekonóm Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Birol, Európska únia by podľa neho mala predovšetkým podporiť ťažbu plynu z bridlicových hornín a obmedziť subvencie drahým obnoviteľným zdrojom.

Cena plynu je v Európe zhruba trojnásobná v porovnaní so Spojenými štátmi, kde ju zrazila "bridlicová revolúcia". Podľa Birola preto hrozí, že z Európy odíde výroba ocele, cementu a ďalšie odbory. "Tieto odvetvia sú pre európsku ekonomiku kľúčové, pretože zamestnávajú vyše 30 miliónov ľudí a ich odchod by mal reťazový vplyv na ekonomiku EÚ," povedal Birol.

Prevedenie svojej produkcie do USA kvôli lacnému plynu signalizuje stále viac európskych firiem. Európsky priemysel kritizuje hlavne prehnane ambiciózne ciele EÚ na ochranu klímy, ktoré Európska komisia tento týždeň navrhla zmierniť. Kritici poukazujú na to, že krajiny EÚ kvôli prudkému zdražovaniu energií strácajú konkurencieschopnosť vo svete a zažívajú zbytočnú deindustrializáciu, bez toho, aby opatrenia klíme akokoľvek prospeli.

Zatiaľ čo Spojené štáty získali po niekoľkoročnom boome bridlicovej  ťažby v plyne sebestačnosť, Európa sa musí stále viac spoliehať na dovoz z Ruska a Nórska. Drahý plyn zhoršuje trend rastúcich nákladov energie, ku ktorému výrazne prispieva rozmach obnoviteľných zdrojov. Ten je dôsledkom európskej klimatickej politiky a obrích vládnych podpôr, ktoré zaplatia hlavne spotrebitelia.

"Zastaviť trend rastúcich energetických nákladov v EÚ si vyžaduje komplexný prístup," povedal Birol. Vedľa prehodnocovanie končiacich dlhodobých kontraktov na dovoz plynu by Európa mala podporiť ťažbu nekonvenčných zdrojov plynu, vrátane ťažby z bridlíc.

Súvisiace články

Aktuálne správy