„Tajná“ správa EÚ: Katastrofa môže byť neodvrátiteľná

, euroactiv Foto:TASR;SITA

Ak členské štáty Európskej únie neprijmú nové, prísnejšie pravidlá pre zníženie emisií oxidu uhličitého, ľudstvo nadobro stratí šancu zabrániť zničeniu atmosféry. Tvrdí to únijná štúdia, ktorá sa bez väčšieho rozruchu objavila koncom roka medzi sviatkami.

Čierny scenár popisuje štúdia Európskej komisie Trends to 2050. V skratke ide o to, že ak všetko pôjde ako doteraz, tak pre neschopnosť a babráctvo Európy príde do roku 2050 ľudstvo o možnosti ako zabrániť nárastu priemernej globálnej teploty na Zemi o dva stupne Celzia. Odborníci tvrdia, že takéto oteplenie by pre nás znamenalo zánik.

Výskumníci presvedčili európskych zákonodarcov, že s transformáciou výroby energie je do roku 2050 nutné znížiť emisie oxidu uhličitého v Európe o 80 až 95 percent oproti roku 1990. Jedine tak by sa dal odvrátiť deštrukčný proces. Avšak štúdia Trends to 2050 očakáva do roku 2030 zníženie len o 30 percent, a do  roku 2050 len o 44 percent.

Správa bola zostavená na základe predpokladu business – as – usual, teda za predpokladu, že EÚ už nebude meniť pravidlá, ktoré prijala na ochranu ovzdušia do roku 2020. Správa z roku 2009 bola ešte benevolentnejšia, hovorila len o 20 percentom znížení emisií do roku 2030. Za pozitívum sa dá považovať, že podľa odborníkov bude v roku 2050 prispievať energia jadrová, veterná a na báze plynu k zásobovaniu Európy rovnakým podielom 25-25-25 percent. Ďalšou dobrou správou je, že do tej doby môže narásť HDP Európskej únie o 78 percent oproti  roku 2010 a pre dosiahnutie tohto stavu spotrebuje ekonomika o osem percent menej energie. Avšak európske energetické spoločnosti budú aj naďalej pumpovať až 400 miliónov ton oxidu uhličitého do ovzdušia. Okrem toho vzrastie dovoz energie takmer o 57 percent.

Ochrancovia životného prostredia tvrdia, že je nutné do roku 2030 znížiť emisie oxidu uhličitého o 40 percent, aby sa dosiahla do roku 2050 redukcia o 80 percent. Energetický poradca OECD, experti z IEA si myslia, že aj tak je to len šanca 50 na 50, že do konca storočia nestúpne priemerná teplota o dva stupne oproti súčasnosti.

Štúdia upozorňuje na skutočnosť, že v nasledujúcich 20 rokoch sa chystá inštalácia predovšetkým veterných elektrární, ďalšie systémy budú v ústraní. Následne by to mohlo zaseknúť vývoj, poukazuje tým na význam predvídateľného regulovaného prostredia pre podporu investícií.

V nasledujúcich 20 rokoch, presnejšie do roku 2035 bude takmer zo 60 percent dodávaná energia na výrobu elektriny z alternatívnych zdrojov. Ale zdá sa, že to stačiť nebude. Užitočným doplnkom pre nulové emisie bude nasadenie riešenia pre pohlcovanie oxidu uhličitého a jeho skladovacie technológie. Ale aj v tomto prípade štúdie EÚ ukazuje, že rozšírenie bude pomalšie, než je potrebné, ak zostane všetko tak ako doteraz.

Súvisiace články

Aktuálne správy