Bitcoin: 927 dolárových milionárov, milión „chudákov“ a „snaživcov“

, businessinsider;ČTK Foto:SITA

Vlastníctvo digitálnej meny Bitcoin je zdá sa extrémne nevyrovnané, čo už nejakú dobu znepokojuje bitcoinovú komunitu. Médiá sa tejto problematiky chytili a upozorňujú, že tento nesúlad vedie v praxi k tomu, že úzka skupina ľudí je de facto tvorcom ceny, zvyšok užívateľov ju len prijíma.

Fínsky podnikateľ Risto Pietilä, aktívny člen Bitcointalk.org, prišiel s odhadom toho, ako závažná môže byť taká nerovnováha. Kalkulácie založil na dátach dostupných z Bitcoinrichlist.com. Jeho odhady odsúhlasil aj Martti Malmi, jeden z pôvodných vývojárov Bitcoin, ktorý vyhlásil, že sú v podstate správne.

S využitím ceny 1000 dolárov a predpokladom, že v obehu je zhruba 12 miliónov Bitcoinov, hovoria čísla jasnou rečou. Z týchto 12 miliónov vlastní 47 jednotlivcov 28,9 %, 880 ľudí drží 21,5 %, čiže 927 ľudí má pod kontrolou zhruba polovicu všetkých dostupných Bitcoinov.

Ďalších 10 tisíc ľudí vlastní zhruba štvrtinu a zvyšok si medzi seba delia "omrvinky" . Odhadom asi 500 tisíc Bitcoinov sa na trhu pohybuje bez majiteľa, či už kvôli zabaveniu, alebo tomu, že ich vlastníci zabudli prístupové heslá k svojim účtom. Európsky bankový úrad (EBA) v piatok varoval spotrebiteľov pred rizikami spojenými s používaním neregulovaných virtuálnych mien. Úrad naďalej skúma, či je tieto meny nutné regulovať. "V EÚ teraz neexistuje žiadny špecifický regulačný systém, ktorý by chránil spotrebiteľov pred finančnými stratami v prípade zlyhania či ukončenia aktivít platforiem, ktoré s virtuálnymi menami obchodujú," uviedol podľa agentúry Reuters úrad. "Boli hlásené prípady strát vysokých čiastok vo virtuálnej mene, pri ktorých sú mizivé vyhliadky, ako peniaze dostať späť," dodal .

Pri cene 1000 dolárov teda drží v Bitcoinoch 47 užívateľov minimálne 10 miliónov dolárov. Ďalších 880 má aspoň milión dolárov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy