Francúzi už nechcú jedlá z mikrovlnky, zákon prikáže označovať ich

, The Globe Foto:SITA

"Fait Maison" – vyrobené podomácky. Takéto označenie by sa malo povinne dostať na jedálniček francúzskych reštaurácií. Ide o poslanecký návrh, ktorý má zastaviť rozmáhajúcu sa nenáročnosť v kultúre stravovania a teda vypoklonkovať ponuku ohrievaných jedál. Podobný návrh by sa určite dal uplatniť aj u nás po vzore označovania dopekaného pečiva.

Vo Francúzsku sa tak ľahko môže stať, že v menu pribudne položka informujúca o tom, či ide o jedlo pripravené lokálne,  alebo len dopravené do reštaurácie a na mieste ohriate. Tieto reštaurácie, ktoré budú ponúkať jedlo ako "domáce" a pritom pôjde o predpripravené ohrievané jedlo, čaká finančný postih. Hoci zákon ešte musí schváliť horná komora, priechodnosť je dostatočne vysoká, a tak pravdepodobne nebude stáť nič v ceste novému predpisu na ochranu spotrebiteľa.

Označenie „domáce“ sa bude dať použiť len pri jedlách, ktoré budú pripravené zo surovín priamo v kuchyni reštaurácie. Podľa článku v The Globe až tretina francúzskych reštaurácií podáva „priemyselne“ vyrábané jedlá, ktoré stačí ohriať. V kuchyni sa tak k slovu dostáva väčšinou mikrovlnka. "Žiaľ dnes je  vysoká pravdepodobnosť, že ak si niekto v Paríži objedná jedlo v priemernej, alebo slabšej reštaurácii, bude mu servírované rovnaké, priemyselne pripravené," hovorí zarmútene Alexander Lobrano, kulinársky spisovateľ, autor knižky Hungry for Paris so 102 najvyhlásenejšími reštauráciami mesta.

V gastronomickom biznise sa výrobky, potraviny a suroviny, ktorých použitie šetrí čas a / alebo peniaze, či pracovnú silau v kuchyni označujú ako pohodlné. Zo slovenského gastrotrhu je to predovšetkým majonéza, či tatárska omáčka, rôzne polievky a ochucovadlá v podobe prášku, mrazená zelenina, lečo a pod. V takejto podobe sú vždy k dispozícii rýchlejšie, než v prípade, že kuchyňa  má k dispozícii čerstvé suroviny, pomalšie chytia skazu, ale na druhej strane vždy chutia menej ako čerstvé. Pohodlné produkty tvoria aj základ knedlí, raviol, pizzeči iných mrazených polotovarov. Existujú však aj kvalitné finálne výrobky, ako sú napríklad talianske cestoviny.

Samozrejme, väčšina reštaurácií a vývarovní chce v prvom rade ušetriť. Ale v stávke je oveľa viac. Ide o prestíž. A tú ľahko stratíte pri podávaní nekvalitných výrobkov. Zákazník už nenaletí, ak dostane jedlo obliate univerzálnou hnedou omáčkou, už sa vrátiť nemusí. Hoci práve príprava UHO trvá podľa niektorých odborníkov aj niekoľko hodín a v takom prípade sa o nejakých režijných úsporách hovoriť nedá..

Súvisiace články

Aktuálne správy