Tržby Amazonu dosiahli miliardy, na daniach odviedol sotva pár miliónov

, e15;lad Foto: SITA

Britská pobočka amerického Amazonu vlani zarobila štyri miliardy libier (4,73 miliardy eur), na dani z príjmu ale jednotka medzi internetovými obchodmi Londýnu zaplatila menej ako 2,5 milióna libier (2,95 milióna eur). Praktiky, na ktoré už doplatil napríklad kaviarenský reťazec Starbucks, vyvolávajú medzi Britmi vlnu nevôle.

Nedávno zverejnené účtovné výkazy Amazonu ukazujú, že britská pobočka na daniach zaplatila menej, než získala od miestnej vlády. Počas roka totiž Amazon od britských úradov inkasoval dotácie vo výške 2,5 miliardy libier. Amazon.co.uk dokáže vykazovať minimálne príjmy vďaka tomu, že všetky tržby britského online obchodu prúdia cez luxemburskú pobočku, ktorá Britom spätne prepláca náklady spojené s distribúciou tovaru.

„Chytré“ účtovné postupy vyvolávajú rozhorčenie bežných Britov. Internetovú petíciu za to, aby Amazon vo Veľkej Británii odvádzal vyššie dane, už podpísalo vyše 100 tisíc ľudí. Amazon v reakcii na hnev zákazníkov uviedol, že vo všetkých krajinách, kde pôsobí, rešpektuje všetky daňové pravidlá.

Briti ale už ukázali, že nevôľa voči Amazonu nemusí skončiť petíciou. Minuloročné protesty proti reťazcu Starbucks, ktorý neplatil žiadnu daň z príjmu, hoci podľa správ pre investorov v Británii prevádzkuje 700 prosperujúcich kaviarní, vyvrcholili niekoľkými útokmi demonštrantov na miestne pobočky firmy. Keď si následne britskí poslanci predvolali na vypočutie zástupcu spoločnosti, Starbucks sa podvolil tlaku a sľúbil, že v nasledujúcich dvoch rokoch odvedie do štátnej pokladnice okolo 20 miliónov libier.

Firmy pôsobiace v Európskej únii si môžu samy vybrať, v ktorej krajine budú sídliť a odvádzať dane. Väčšinu daní tak za Starbucks odvádza Holandská centrála, Amazon svoje európske príjmy zdaňuje  hlavne v Luxembursku. Podľa občianskeho hnutia UK Uncut sa plateniu daní v Británii vyhýba napríklad aj Google.

Súvisiace články

Aktuálne správy