Leto pri mori: Cyprus pre nás veľmi nezlacnel

Zdá sa, že toto leto bude stáť naozaj za to vycestovať na Cyprus. Ekonomické napätie, ktoré tu zavládlo v ostatnom období sa pozitívne odrazilo na cenách hotelov. V posledných týždňoch hovoria zahraničné cestovné kancelárie o poklese cien aj o 10-15 percent oproti predchádzajúcim rokom.

Ostrovná  krajina prežíva hospodársku a politickú krízu, čo sa nesporne odrazí na ekonomickom výkone. Navyše vláda musí získať oveľa viac prostriedkov ako sa predpokladalo a je nútená robiť ďalšie rozpočtové škrty. Podľa ministerstva zahraničných vecí Cypru, sa nedávna finančná kríza nijak nedotkne turistov navštevujúcich ostrov. Všade, kde sme na to boli zvyknutí, môžeme aj naďalej platiť kreditnou kartou pričom turisti, teda držitelia kreditných kariet vydaných v zahraničí, môžu vyberať hotovosť bez obmedzenia. Rovnako aj cestovné šeky vydané zahraničnými bankami sú bez problémov zamenené. Výška hotovosti, ktorá sa smie z krajiny legálne vyviezť, sa zvýšila 12. apríla na 2000 eur.

Zdá sa, že situácie na Cypre sa postupne upokojuje a aj keď je letná sezóna ešte pomerne ďaleko, nie je zatiaľ signál o tom, že by sa finančná kríza naďalej prehlbovala. Podľa odborníkov bude v nasledujúcich rokoch cyperská ekonomika v neľahkej situácii pre recesiu a vysokú nezamestnanosť. Dá sa predpokladať, že sa na základe správ ostatných týždňov, niktorí európski dovolenkári zvážia či pôjdu na Cyprus. Cestovný ruch sa v ostrovnom štáte považuje za dôležité odvetvie hospodárstva, záujem udržať si príjmy z turistov patrí aj naďalej k prioritám krajiny. Zákon ponuky a dopytu v tomto prípade môže cenu hotelov významne stlačiť.

Turisti musia rátať s tým, že protesty a štrajky budú pokračovať aj počas letných mesiacov. I keď sa tieto nepokoje netýkajú dovolenkových destinácií, v prípade štrajku čerpacích staníc môžu ochromiť dopravu v krajine. Cyprus je stále členom eurozóny a nehodlá ju opustiť. Turistom sa odporúča mať pri sebe potrebnú hotovosť, pre prípad uzavretia bánk, no takýto scenár už vláda vylučuje. „Nielen pri Cypre, ale pri každej zahraničnej dovolenke odporúčam rozumný pomer medzi hotovosťou a prostriedkami ktoré sú k dispozícii na kreditnej resp. debetnej karte. Konkrétnu výšku hotovosti je potrebne zvoliť si s prihliadnutím na plánované výlety, nákupy a pod.,“ radí Juraj Vitko, riaditeľ CK TIP travel. Ako dodáva, hotovostná rezerva by mala byť k dispozícii až do návratu z dovolenky. Tú môže dovolenkár potrebovať napríklad pri neplánovaných výdavkoch na letisku alebo zaplatení menej náročného ale urgentného ošetrenia. „Cestovné šeky sú v južnej Európe málo využívané a akceptujú ich prakticky iba banky. Pri Cypre bude naša cestovná kancelária vo zvýšenej miere sledovať aktuálne informácie pre držanie hotovosti a pripadne ďalšie obmedzenia, ktoré pred cestou poskytneme svojim klientom,“ dodal Vitko.

Zahraničné cestovky lákajú na výhodné ceny na Cypre, ktoré sú nižšie oproti predchádzajúcim rokom o 10 až 15 percent. „Ceny dovoleniek na Cypre sú stále mimoriadne výhodné. Mimoriadne dobre sa predáva najmä severný Cyprus, ktorý sme tento rok zaradili ako novinku,“ povedal Oliver Kluch, riaditeľ Koala Tours. Pokles 10 -15 percent oproti iným rokom ale nepotvrdil. Rovnako ani šéf druhej oslovenej agentúry. „Nákladové položky sa nemenia ani vplyvom udalostí posledných týždňov a teda zmenu cien zájazdov môže ovplyvniť iba výška ceny leteckého paliva v najbližších mesiacoch, “ uviedol Juraj Vitko, riaditeľ CK TIP travel.

Banková panika paradoxne pomohla cestovnému ruchu. Tým, že sa medzinárodná pozornosť sústredila na Cyprus, prekvapivo mnoho ľudí zistilo, že Cyprus nie je Grécko, ale nezávislý členský štát EÚ. Okrem negatívnych správ dávkovaných v pravidelných intervaloch sa zároveň informovalo aj o pobreží krajiny, čo môže nalákať nových turistov. Tamojší hotelieri ale už rátajú s úbytkom predovšetkým ekonomicky silných turistov z Veľkej Británie či Nemecka. Aj Slováci preferujú na Cypre vzhľadom na vyššie ceny služieb hotelové ubytovanie."Jednoznačne sú to 5* hotely s all inclusive službami,“ potvrdzuje Oliver Kluch za Koala Tours. Odborníci ale neodporúčajú s kúpou dlho váhať a spoliahť sa na neobsadenosť hotelov. „Ponuka na slovenskom trhu je dosť limitovaná a teda výhodnejších last minute ponúk bude pri Cypre menej,“ dodáva Vitko. Pre porovnanie, turisti z Maďarska volia skôr ubytovanie strednej kategórie, najradšej v apartmánoch s raňajkami, prípadne s polpenziou. Práve v tejto kategórii sa očakávajú najvyššie zľavy v závislosti od konkrétnej akcie.

Dovolenkoví experti radia medzi Top destinácie aktuálnej sezóny dlhoročnú stálicu Chorvátsko, Turecko, Tunisko a Bulharsko. Návrat do top 5 sa však podaril Grécku, ktoré boduje vďaka svojim ostrovom a darí sa aj Taliansku a Španielsku. Cyprus ako dovolenková destinácia je vďaka členstvu v EÚ spoľahlivá. „Ponúka kvalitné ubytovanie s potrebným zázemím a pre ich vysoký štandard tento cieľ klientom odporúčam,“ uzavrel Vitko.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy