Za 20 rokov poskytla PSS na bývanie vyše 7 miliárd eur

Bratislava 14. novembra (TASR) – Úvery na bývanie vo výške viac ako 7,2 miliardy eur poskytla za 20 rokov svojej existencie na Slovensku Prvá stavebná sporiteľňa (PSS). Za uvedené obdobie uzatvorila takmer 4 milióny zmlúv o stavebnom sporení pre 2,117 milióna klientov. Uviedol to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predseda predstavenstva a. s. PSS Imrich Béreš.
Ako ďalej povedal, objem úverov poskytnutých PSS predstavuje bezmála polovica všetkých nákladov, ktoré občania Slovenska vynaložili na zabezpečenie alebo obnovu svojho bývania. Ukazuje sa, že aj tento rok bude pre sporiteľňu mimoriadne úspešný. Ku koncu septembra 2012 poskytla svojim klientom presne 19.257 úverov na bývanie. Je to takmer toľko, koľko úverových zmlúv uzatvorili klienti PSS, a. s., počas celého uplynulého roka.
Ešte výraznejší nárast zaznamenala PSS, a. s., v objeme novo poskytnutých úverov. K 30. septembru 2012 dosiahol objem úverov poskytnutých v tomto roku 372,1 milióna eur, čo v porovnaní s vlaňajšími 302,25 milióna eur predstavuje nárast takmer o štvrtinu. Podobne stúpajúcu tendenciu badať aj u celkovo vyplatených finančných prostriedkov na bývanie. Kým vlani ku koncu 3. kvartála predstavovala táto suma 343,12 milióna eur, v tomto roku to bolo až 411,32 milióna eur pri medziročnom náraste až o 19,88 %.
Zvýšil sa aj objem cieľových súm na novo uzatvorených zmluvách o stavebnom sporení a tiež priemerná výška cieľových súm na zmluvách uzatvorených v tomto roku.
Podľa Béreša celkovým aktivitám v oblasti stavebného sporenia pomáha stabilita a jasné podmienky. V súčasnosti komunikáciu s vládnou garnitúrou označil za veľmi dobrú, čo sa však nedá povedať o období predchádzajúcej vlády, ktorá viacerými iniciatívami zneisťovala občanov.

Súvisiace články

Aktuálne správy