Apple požaduje zákaz predaja ôsmich telefónov Samsungu

San Francisco 28. augusta (TASR) – Apple sa snaží maximálne využiť svoje víťazstvo v patentovom spore so Samsungom. Americký koncern požaduje zastavenie predaja ôsmich telefónov svojho juhokórejského konkurenta v USA. Ide napríklad o štyri varianty telefónu Galaxy S2, vyplýva zo súdnych dokumentov.
Samsung už síce nahradil telefóny S2 novým modelom S3, ale S2 je stále pre koncern dôležitý ako lacnejšia alternatíva k S3. Zákaz predaja v Spojených štátov by sa mal okrem toho týkať dvoch modelov Galaxy S rovnako ako Droid Charge a Galaxy Prevail.
Súd v kalifornskom San José zistil, že 28 výrobkov Samsungu porušuje patenty Apple. Mnohé z nich sa však už prakticky nepredávajú, keďže Apple podal žalobu už na jar 2011. Americký koncern má v úmysle podať žiadosti o zákaz predaja aj ďalších výrobkov Samsungu.
Samsung pracuje na odstránení funkcií, ktoré využívajú patenty Apple, informoval dnes americký denník Wall Street Journal. Problémom však je, že podľa kalifornského súdu telefóny série S porušujú prinajmenšom jeden dizajnový patent Apple.
Apple vyhral spor so Samsungom prakticky na celej čiare. Juhokórejský koncern mu musí zaplatiť odškodné vo výške 1,05 miliardy USD (838 miliónov eur).
Samsung sa však nevzdáva a chce všetkými prostriedkami zabrániť zastaveniu predaja niektorých svojich výrobkov v USA. Hovorca juhokórejského koncernu uviedol, že Samsung urobí všetko preto, aby jeho výrobky "boli k dispozícii na trhu v USA".
Akcia Samsungu sa dnes mierne zotavila z pondelkového (27. 8.) prepadu. Dnes posilnila o 1,27 %. V pondelok klesla takmer o 8 %, čo znížilo burzovú hodnotu koncernu približne o 10 miliárd eur.
Akcia Apple v pondelok posilnila asi o 3 % a dočasne sa dostala až na historické maximum 680,87 USD. Pondelkové obchodovanie zatvorila na úrovni 675,68 USD, čo bola jej rekordná zatváracia cena. Celková burzová hodnota Apple vzrástla na 633,4 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy