Zvýšenie daní na Slovensku nebude plošné

Bratislava 30. marca (TASR)- Nová slovenská vláda siahne k zvýšeniu daní, aby splnila cieľ a znížila do budúceho roka schodok verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Očakáva to český ekonóm Zdeněk Lukáš. „Napríklad vyššia DPH by priniesla okamžitý efekt. Očakávam však, že zvýšenie daní nebude celoplošné. Nebude sa týkať širokej masy obyvateľstva, pretože to by negatívne ovplyvnilo domáci dopyt,“ povedal pre TASR Lukáš.
Rovnako možno predpokladať, že daňový systém sa zmení smerom k vyššej progresivite pri lepšie zarábajúcich skupinách obyvateľstva. „Dá sa očakávať aj zásah do rovnej dane s cieľom získať dodatočné príjmy do rozpočtu. Napokon, z pohľadu vlády ide o legitímny cieľ,“ zdôraznil Lukáš.
Podľa českého ekonóma by sa však Slovensko nemalo vzdávať rovnej dane, ktorá je symbolom hospodárskeho vzostupu krajiny. „Ak by Slovensko pristúpilo na radikálnu zmenu daňového systému, kladiem si otázku, kedy v budúcnosti by mohlo mať opäť politickú vôľu ju zaviesť späť. Som presvedčený o tom, že o rovnej dani snívajú v mnohých európskych krajinách, no chýba im práve politická vôľa,“ dodal Lukáš.

Súvisiace články

Aktuálne správy