Nezdaniteľné časti základu dane sa dajú uplatniť len z aktívnych príjmov

Bratislava 25. marca (TASR) – Za rok 2011 sa môžu uplatniť nezdaniteľné časti základu dane prvýkrát len na takzvané aktívne príjmy. Ide o príjmy zo závislej činnosti, z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti. Čiže nezdaniteľnú sumu nemožno využiť pri príjmoch z prenájmu, z kapitálového majetku ani iných príjmoch.
Nezdaniteľná časť základu dane nie je fixná, ale s výškou základu dane môže klesať až na nulu. Suma 3559,30 eura platí, ak je základ dane daňovníka rovný alebo nižší ako 100-násobok životného minima, ktoré je 158,38 eura. V prípade, že je teda základ dane vyšší než 18.538 eur, nezdaniteľná časť predstavuje rozdiel medzi sumou 8193,796 eura a jednou štvrtinou základu dane daňovníka. Ak je táto suma nižšia ako nula, nezdaniteľná časť sa rovná nule.
Pri uplatňovaní nezdaniteľnej časti základu dane na manžela alebo manželku sa počíta so sumou 3559,3 eura, ak je základ dane daňovníka nižší alebo rovný 32.775,18 eura, pričom daná osoba nemala žiadny vlastný príjem. Ak príjem nepresahoval 3559,3 eura, je nezdaniteľná časť rozdielom medzi touto sumou a vlastným príjmom manžela alebo manželky. V prípade, že bol príjem vyšší ako 3559,3 eura, tak je nezdaniteľná časť nulová.
Ak je základ dane daňovníka vyšší než 32.775,18 eura je nezdaniteľná časť rozdielom medzi sumou 11.753,092 eura a jednou štvrtinou základu dane daňovníka, v prípade, že manžel alebo manželka nemala žiadny vlastný príjem. Ak je táto suma nižšia ako nula, aj nezdaniteľná časť základu dane na manželku alebo manžela sa rovná nule. Ak mal manžel alebo manželka vlastný príjem, tak nezdaniteľná časť sa rovná rozdielu medzi sumou 11.753,092 eura a jednou štvrtinou základu dane daňovníka, ktorá je však znížená o vlastný príjem manžela, alebo manželky.
S účinnosťou od 1. januára 2011 sa zrušili nezdaniteľné časti základu dane ako príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, finančné prostriedky na účelové sporenie a poistné na životné poistenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy