Nahnevaný Číňan protestoval proti správe Svetovej banky

Peking 28. februára (TASR) – Počas návštevy prezidenta Svetovej banky (SB) Roberta Zoellicka v Číne došlo dnes k incidentu. Ľavicový čínsky aktivista Tu Ťien-kuo využil Zoellickovu tlačovú konferenciu v Pekingu na verejné vystúpenie proti návrhom SB privatizovať čínske banky a štátne podniky. "To je jed pre Čínu," vykríkol Tu a pokračoval: "Na Wall Street sú len klamári a paraziti! Najprv rozvrátili USA a teraz prišli, aby poškodili Čínu." Tu rozdával letáky, na ktorých varoval pred vyplienením Číny.
Keď protestujúceho chceli vyviesť zo sály pracovníci Svetovej banky, došlo k prudkej šarvátke. Zoellick, ktorý v pondelok (27. 2.) predstavil v Pekingu správu SB Čína 2030 o nevyhnutných trhovo orientovaných reformách v krajine, komentoval akciu pokojne: "Ako vidíte, správa o Číne vyvolala zaujímavé diskusie. Svetová banka hľadá otvorenú diskusiu a želá si, aby každý vyslovil svoj názor na správu.
Podľa vlastných slov predtým pracoval Tu ako redaktor environmentálneho časopisu, ale zaujíma sa aj o hospodárstvo a politiku. Pre agentúru DPA uviedol: "Správa Svetovej banky ma veľmi rozhorčila. Všetky návrhy v iných krajinách sa ukázali ako neúspešné. Napriek tomu prichádza Svetová banka a také isté reformy žiada aj v Číne."

Súvisiace články

Aktuálne správy