Čo sa stalo s fondom VÚB Kupón I.

Prvá vlna kupónovej privatizácie sa uskutočnila v znamení investičných privatizačných fondov. Zakladatelia investičných privatizačných fondov v priebehu predkola rozvinuli dovtedy nebývalú reklamnú kampaň, v ktorej si prostredníctvom sľubov získali dôveru mnohých ľudí. Sľuby mimoriadnych výnosov, predovšetkým však sľub následného odkúpenia akcií investičných privatizačných fondov, presvedčili aj veľké percento obyvateľstva, ktoré by sa na privatizácii inak nezúčastnilo.

Najväčším investičným privatizačným fondom sa stal VÚB Kupón, a. s., ktorý založila investičná spoločnosť VÚB Invest, a. s., dcérska spoločnosť Všeobecnej úverovej banky. V rámci reklamnej kampane v predkole 1. vlny kupónovej privatizácie Všeobecná úverová banka sľúbila budúcim akcionárom, ktorí vložia všetky investičné body do tohto fondu, odkúpenie akcií za cenu 12 000 Sk. Na základe tohoto sľubu, podporeného dôverou vo Všeobecnú úverovú banku, získal VÚB Kupón v predkole investičné body v celkovom počte 500 668 100 od 531 428 držiteľov investičných kupónov. Objednaním akcií privatizovaných podnikov za zverené investičné body VÚB Kupón získal majetok v nominálnej hodnote 11,9 mld. Sk. Po ukončení 1. vlny kupónovej privatizácie VÚB Kupón zvýšil základné imanie na 10 013 362 000 Sk, ktoré bolo rozdelené na 10 013 362 kusov akcií na meno s nominálnou hodnotou 1000 Sk/akcia. Na 1000 investičných bodov zverených tomuto fondu pripadlo 20 jeho akcií. S odstupom času môžeme tvrdiť, že veľkosť majetku zhromaždeného v tomto fonde a skutočnosť, že tento fond vlastnil vo svojom portfóliu podiel vo vyše sto emisiách obchodovaných na slovenskom kapitálovom trhu spolu s významnými podielmi na zaujímavých tituloch z Českej republiky, predurčili jeho ďalší vývoj.

Preberanie kontroly
Vzápätí po skončení kupónovej privatizácie boli všetky fondy úplne vo vlastníctve pôvodných majiteľov investičných kupónov. Vzťah so zakladateľom určovala fondom iba zmluva o spravovaní. S rozbehom kapitálového trhu sa začalo obchodovať aj s akciami fondov, pričom niektorí zakladatelia začali od individuálnych investorov odkupovať akcie ešte pred samotným začatím obchodovania. Táto skutočnosť predznačila boj o kontrolu nad fondami, ktorý sa naplno rozbehol po začatí obchodovania na Burze cenných papierov v Bratislave, v RM-Systéme Slovakia a na vtedy ešte existujúcej Bratislavskej opčnej burze.

Dôvodom na skupovanie akcií bol veľký diskont (rozdiel medzi trhovou cenou akcií fondu a vnútornou hodnotou akcií vypočítanou na základe trhových cien akcií v portfóliu fondu), ako aj možnosť z pozície významného akcionára ovplyvňovať celý fond. Prevzatie kontroly sa netýkalo iba menších fondov – bezprostredne zasiahlo aj najväčší slovenský fond VÚB Kupón, investičný fond, a. s.

V roku 1993 Všeobecná úverová banka splnila prísľub daný akcionárom fondu, a tým, ktorí investovali do „jej“ fondu všetky investičné body, vyplatila za 20 kusov akcií 12 000 Sk. Akcionári, ktorí využili túto možnosť, takto získali slušný výnos zo svojej investície. Tí, ktorí sa rozhodli si akcie ponechať, sa neskôr nestihli diviť, čo sa s ich majetkom stalo.

Týmto spôsobom nadobudla Všeobecná úverová banka pomerne veľký balík akcií, ktorý odpredala spoločnosti Nomura International Plc., ktorá sa tým stala 32 % vlastníkom fondu. Na naliehanie tejto spoločnosti bolo na mimoriadnom valnom zhromaždení 23.1.1995 prijaté uznesenie o znížení základného imania na
6 869 540 000 Sk, a to vzatím 3 143 822 akcií z obehu spolu s proporcionálnym prevodom 31,3968 % aktív fondu na spoločnosť Nomura International. Nomura týmto prestala byť akcionárom fondu a získala takmer tretinový podiel na každej emisii nachádzajúcej sa v portfóliu fondu. Pri proporcionálnej metóde rozdelenia aktív fondu sa nezmenila vnútorná hodnota akcie a ani trh na túto skutočnosť nezareagoval poklesom ceny akcií fondu. Napriek tejto skutočnosti rozdelenie portfólia fondu viedlo Ministerstvo financií SR k zastaveniu obchodovania s akciami fondu. Od 21. marca 1995 do 27. februára 1996 sa s akciami VÚB Kupón nesmelo obchodovať.

Okamžite po obnovení obchodovania s akciami VÚB Kupón sa tieto zaradili medzi najviac obchodované tituly u oboch organizátorov verejného trhu.

Pokračovanie článku nájdete na našich stránkach nasledujúci týždeň.

Ivan Barri
Článok poskytol časopis Investor. Bližšie informácie o časopise nájdete tu
Časopis Investor môžete získať aj prostredníctvom tejto on-line objednávky, prípadne na adrese investor@nextra.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy