Svetová ekonomika tento rok pravdepodobne spomalí rast na menej ako 3 % 

Pokračujúce spomaľovanie takmer všetkých rozvinutých ekonomík pravdepodobne stlačí tohtoročný globálny rast pod trojpercentnú hranicu. Silné zotavenie je vzhľadom na stupňujúce sa geopolitické napätia a vysokú infláciu stále v nedohľadne, varovala výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. TASR o tom informuje na základe správy, ktorú priniesla vo štvrtok agentúra AFP. 

Tempo globálneho rastu sa vlani spomalilo takmer o polovicu na 3,4 %, keď ruská invázia na Ukrajinu náhle zastavila oživovanie po pandémii nového koronavírusu. V dopredu zverejnených poznámkach k prejavu, s ktorým má budúci týždeň vystúpiť vo Washingtone na spoločnom jarnom zasadnutí MMF a Svetovej banky (SB), Georgievová uviedla, že rozvíjajúce sa ekonomiky, osobitne Čína a India, podľa predikcie výrazne posilnia a zabezpečia takmer polovicu tohtoročného rastu svetovej ekonomiky.

Pozitívnu správu však zatieňuje očakávané spomalenie v 90 % rozvinutých ekonomík sveta. Počas ďalších piatich rokov sa globálny rast pravdepodobne bude pohybovať okolo trojpercentnej hranice, čo je najslabšia strednodobá prognóza od 90. rokov, uviedla šéfka MMF.

Viac o téme: globálny rast , Medzinárodný menový fond MMF , svetová ekonomika , Ukrajina

Súvisiace články

Aktuálne správy