Firma ČSOB Leasing evidovala vlani zisk 4,4 mil. eur

Kým v roku 2008 vykázala spoločnosť ČSOB Leasing stratu 2,09 mil. eur, tak v minulom roku dosiahla zisk 4,4 mil. eur, a to aj napriek 55,2-percentnému poklesu prefinancovaného majetku.

Spoločnosť ČSOB Leasing prefinancovala v minulom roku majetok v hodnote 189,7 mil. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje zníženie o 55,2 %. „Popri celkovom poklese lízingového trhu sa pod toto zníženie podpísalo aj naše dlhodobé zameriavanie sa najmä na klientov z radov podnikateľov, ktorí boli vo svojich nových investíciách v minulom roku opatrnejší ako spotrebitelia,“ vysvetlil generálny riaditeľ ČSOB Leasing Joe Moore.

Financovanie hnuteľných predmetov kleslo v medziročnom porovnaní o 54,3 % na 186,8 mil. eur. Financovanie strojov a zariadení tvorilo z toho tretinu, financovanie osobných automobilov tvorilo štvrtinu, štvrtinový podiel bol aj pri nákladných vozidlách. Najmenší podiel, a to približne šestinu, malo financovanie úžitkových automobilov. V produktovej štruktúre dominoval vlani finančný a operatívny lízing s podielom 62 %, nasledoval splátkový predaj a úvery s podielom 38 %. Financovanie nehnuteľností sa znížilo vlani medziročne o 80,3 % na 2,9 mil. eur.

Aj napriek nepriaznivým podmienkam na trhu dosiahla firma kladný hospodársky výsledok. Kým v roku 2008 vykázala stratu 2,09 mil. eur, tak v minulom roku dosiahla zisk 4,4 mil. eur. Najväčší vplyv na jeho dosiahnutie malo podľa vyjadrení lízingovej spoločnosti rozhodnutie sústrediť sa na riadenie nákladov a procesov v súvislosti so zhoršeným ekonomickým prostredím.

„V roku 2010 čakáme rast našich obchodov. Pozitívny vývoj očakávame najmä v dopravnej technike, ako aj strojoch a zariadeniach, a to u našej kľúčovej skupiny klientov – podnikateľov. Tento náš optimizmus zatiaľ potvrdzujú predbežné výsledky lízingového trhu za január a február 2010,“ dodal Moore.

ČSOB Leasing je univerzálna leasingová spoločnosť, ktorá vznikla v roku 1996. Jej akcionárom je ČSOB SR, ktorá vlastní 100 % akcií. Patrí do skupiny KBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy