Poľsko stále predpokladá hospodársky rast

Člen Výboru pre menovú politiku poľskej centrálnej banky Dariusz Filar odhaduje, že v prvom kvartáli sa ekonomika krajiny zväčšila o 1 %

Poľsko by malo vykázať hospodársky rast za prvý štvrťrok aj za celý tento rok, povedal v utorok Dariusz Filar, člen Výboru pre menovú politiku poľskej centrálnej banky. Filar predpokladá, že poľská ekonomika počas prvých troch mesiacov tohto roka expandovala o 1 %. Pripustil však, že je veľmi pravdepodobné, že ekonomika krajiny zažije v priebehu tohto roka recesiu, čiže sa počas dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokov zmenší. „Stále však máme šancu na mierny ekonomický rast v prvom štvrťroku a v priebehu celého roka,“ povedal Filar pre televíznu stanicu TVN CNBC. Odhad Dariusza Filara sa od očakávaní analytikov veľmi nelíši. V nedávnom prieskume agentúry Reuters analytici uviedli, že predpokladajú pokles poľského hospodárstva iba v druhom štvrťroku.

Ďalší člen Výboru pre menovú politiku poľskej centrálnej banky Andrzej Wojtyna pre utorkové vydanie denníka Gazeta Wyborcza uviedol, že terajšia hlavná úroková sadzba, ktorá je na rekordnom minime 3,75 %, je takmer na optimálnej úrovni vzhľadom na to, že vláda udržiava rozumnú rozpočtovú politiku. Wojtyna dodal, že stále verí, že poľská ekonomika sa v tomto roku nezmenší a vykáže aspoň nulový rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy