Produkcia ruského priemyslu klesla v apríli o rekordných 16,9 %

Moskva 18. júna (TASR) – Ruská priemyselná výroba sa v apríli prepadla medziročne o rekordných 16,9 %. Uviedla to dnes rozhlasová stanica Echo Moskvy s odvolaním sa na údaje, ktoré štatistický úrad predložil vláde. Analytici pritom očakávali kontrakciu výroby o 13,4 %.
Rozhlasovej stanici sa nepodarilo získať ďalšie podrobnosti, ale štátny tajomník ministerstva hospodárstva Andrej Klepach agentúre Interfax potvrdil, že produkcia ruského priemyslu v apríli prudko klesla.
"Tieto čísla sú predzvesťou zlých správ z pracovného trhu," domnieva sa analytik Danske Bank Lars Rasmussen. "Naznačujú tiež, že situácia v ruskej ekonomike sa ani v 2. štvrťroku nestabilizuje," dodal.
Na porovnanie, v marci zaznamenala priemyselná výroba v krajine pokles o 13,7 %.
"Dno ešte stále nie je na dohľad. V máji sa produkcia možno prepadne ešte hlbšie," uviedol hlavný ekonóm Trust bank Jevgenij Nadoršin, podľa ktorého najväčšie problémy má ťažký priemysel, a preto redukuje investície do ďalšieho rozvoja.
Ruský priemysel už minulý rok tvrdo zasiahla globálna kríza a pokles dopytu.
Podľa federálneho štatistického úradu hrubý domáci produkt (HDP) Ruska v 1. štvrťroku 2009 klesol o 9,5 %. Vláda predpovedá ruskej ekonomike v tomto roku kontrakciu o 6 %, americká investičná banka Goldman Sachs o 7,5 % a ruská Alfa banka o 5,7 %.
Medzinárodný menový fond sa zhoduje s moskovským kabinetom a odhaduje, že HDP Ruska tento rok klesne o 6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy