I:deposit a PGP šifrovanie

Od 5. augusta 2002 poskytuje Tatra banka svojim klientom ďalšie dve novinky v oblasti elektronického bankovníctva. Ide o službu i:deposit a možnosť využiť PGP šifrovanie B-mailových správ zasielaných na e-mailové adresy užívateľov Internet bankingu.

(tlačová správa – Bratislava, 7. augusta 2002) Od 5. augusta 2002 poskytuje Tatra banka svojim klientom ďalšie dve novinky v oblasti elektronického bankovníctva. Ide o službu i:deposit a možnosť využiť PGP šifrovanie B-mailových správ zasielaných na e-mailové adresy užívateľov Internet bankingu. Tatra banka priebežným rozširovaním svojej ponuky služieb má záujem podporiť neustále rastúci trend kvality, úspornosti ako aj bezpečnosti elektronického bankovníctva s cieľom štandardizovať komfort klienta na najvyššej možnej úrovni. V súlade s týmto zámerom pripravila Tatra banka pre svojich klientov aj novú koncepciu balíkov služieb, ktoré začala uspešne ponúkať od 1. júla 2002. Napriek dovolenkovemu obdobiu sa za prvý mesiac podarilo predať vyše 30.000 nových balíkov, súčasným i novým klientom. Využívanie segmentovo odlišných balíkov služieb výrazne zjednodušuje komunikáciu s bankou a narábanie s peniazmi. Okrem jednoduchosti a vysokého komfortu, ktoré prináša odbúranie vyplňovania duplicitných tlačív, je jednou z dôležitých výhod novej stratégie jednoznačne nižšia jednotková cena jednotlivých služieb zahrnutých v balíku v porovnaní s ich spoplatňovaním mimo balíka.

Služba i:deposit predstavuje nový, výrazne jednoduchší a pohodlnejší spôsob ukladania a zhodnocovania finančných prostriedkov na termínovanom vkladovom účte prostredníctvom Internet bankingu. Klient si môže zvoliť výšku vkladu na termínovaný účet, dobu viazanosti (1, 3, 6 alebo 12 mesiacov) a bežný účet, z ktorého bude daná suma prevedená na i:deposit. Tento bežný účet bude zároveň aj cieľovým účtom, na ktorý bude po uplynutí doby viazanosti pripísaná istina a úroky. Má tiež na výber, tak ako pri klasickom termínovanom vklade, aj automatickú obnovu či pripísanie úrokov ku istine a ich ďalšie zhodnocovanie. Tatra banka sa snaží hľadať spôsoby ako čo najlepšie obslúžiť širokú škálu a záujmy svojich klientov, preto pre klientov, ktorí uprednostňujú technicky zložitejšie riešenia, napriek zníženiu užívateľského pohodlia, pripravila možnosť zasielania kryptovaných e-mailových správ v doplnkovej službe b-mail, a to pomocou PGP šifrovania. PGP šifrovanie využíva kódovanie na základe verejného a privátneho kľúča, kedy verejný kľúč je voľne k dispozícii a samotné odkódovanie správy je možné iba prostredníctvom privátneho kľúča známeho výhradne užívateľovi.

Tatra banka uzavrela polročné hospodárenie so ziskom 1,18 mld. Sk, pričom bilančná suma banky sa počas prvých šiestich mesiacov zvýšila o 6,5 mld. Sk na hodnotu 118,4 mld. Sk. Suma vkladov klientov vzrástla o 8,96% na takmer 91 mld. Sk a celková výška poskytnutých úverov stúpla o 7,24 % na 47,3 mld. Sk. Polročné výsledky potvrdzujú, že prevádzkový zisk Tatra banky by mal ku koncu roka dosiahnuť minimálne minuloročnú úroveň. Záväzky voči klientom tvorili 76,8 % z celkových zdrojov banky a rezervy banky predstavovali 1,2 mld. Sk. V súčasnosti má Tatra banka 93 obchodných miest a jej majoritným akcionárom je rakúska spoločnosť Raiffeisen Zentralbank Österreich, ktorý vlastní 72,3 % akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy