V Bulharsku zozbierajú okvetné plátky ruží o mesiac skôr

Bulharskí farmári začínajú tento týždeň zbierať okvetné plátky ruží. Je to zhruba o mesiac skôr, než býva obvyklé. Skorší zber spôsobuje klimatická zmena, ktorá priniesla teplejšie a vlhšie jari, píše agentúra Reuters. Členská krajina Európskej únie na juhovýchode Balkánu je jedným z popredných svetových producentov voňavého ružového oleja, ktorý sa používa tiež v kozmetickom priemysle.

Kvalita okvetných lístkov a oleja do veľkej miery závisí od poveternostných podmienok. Rozhodujúca je kombinácia tepla a vlhkosti, povedal Reuters Todor Nikolaev, hlavný technológ spoločnosti Terra Roza, ktorá vyrába ružový olej. Poznamenal, že vďaka nedávnej miernej zime a veľmi teplému marcu začali tento rok ruže kvitnúť skôr a sezóna zberu začala asi o tri týždne skôr než obvykle. „Mesiac máj je pomerne daždivý, takže kvety nekvitnú naraz, čo umožňuje dobrý zber. Nízke teploty zabraňujú odparovaniu oleja – sezóna je priaznivá pre všetkých v systéme produkcie,“ dodal.

Podľa vedcov klimatické zmeny v posledných desaťročiach spôsobili, že rastliny začínajú kvitnúť o niekoľko týždňov skôr.

„Prešli sme náš archív od roku 1987 a zistili sme, že aktívny, masový nástup kvitnutia ruží býval medzi 10. a 20. júnom. Dnes ale máme ruže, ktoré začínajú kvitnúť o mesiac skôr,“ povedal Valentin Kazandžiev, ktorý pracuje ako agrometeorológ v Národnom meteorologickom a hydrologickom ústave v Sofii. Poľnohospodári by sa podľa neho mali zamerať na technológie, ktoré zmierňujú vplyv zmeny klímy, zatiaľ čo vedci by mali každé desaťročia odporúčať rôzne zemepisné oblasti pre rôzne plodiny.

Prvá továreň na výrobu oleja bola otvorená v roku 1820

Najlepší ružový olej sa vyrába v Ružovom údolí v strednom Bulharsku. Tam sa podľa historikov kvety pestovali už v 5. až 3. storočí pred naším letopočtom v časoch starovekej Trácie. Prvá továreň na výrobu oleja bola otvorená v roku 1820 v neďalekom meste Kazanlak.

Proces výroby dvoch až 3,5 tony ružového oleja, koľko sa v Bulharsku ročne vyrobí, nie je jednoduchý. Na jeden gram ružového oleja treba skoro ráno ručne natrhať viac než 1000 okvetných lístkov ruží, pretože obsah éterického oleja je najvyšší okolo siedmej hodiny rannej. Z okvetných lístkov sa vyrába tiež ružová voda, ružový džem, ružový čaj a dokonca aj ružová pálenka.

Viac o téme: Bulharsko , farmári , klimatické zmeny , kozmetika , kvety , potravinárske výrobky , ruže , úroda

Súvisiace články

Aktuálne správy