Niektoré európske štáty už zaznamenávajú pokles dodávok ruského plynu

Moskva 3. januára (TASR) – Niektoré európske štáty už zaznamenali pokles dodávok zemného plynu z Ruska. Podľa ruského plynárenského monopolu Gazprom je však za to zodpovedná Ukrajina, ktorá odčerpala časť plynu určeného pre balkánske krajiny.
Šéf pre export a zástupca výkonného riaditeľa Gazpromu Alexander Medvedev vyzval Ukrajinu, aby prestala s odčerpávaním suroviny zo siete a dodržala záväzky dané európskym štátom, že tranzitu sa rusko-ukrajinský spor nedotkne.
Opäť sa však konflikt začína prelievať aj na trhy ďalších krajín a Európska únia oznámila, že na pondelok zvoláva mimoriadnu schôdzku s cieľom riešiť výpadky dodávok už aj pre niektoré členské štáty EÚ. Zároveň vyzvala oba štáty, aby zmluvy za všetkých okolností dodržali.
Ako informovala rumunská distribučná spoločnosť Transgaz, na ktorú sa odvolala televízna stanica Realitatea TV, Rumunsko zaznamenalo v piatok večer pokles dodávok ruského plynu o 30 až 40 %. O poklese dodávok informovala aj poľská firma PGNiG a operátor distribučných sietí OGP Gaz-System. Poľsko podľa nich zaznamenalo zníženie dodávok cez Ukrajinu o 6 %.
Obyvatelia ani jednej z krajín však zatiaľ výpadky nepocítili. Podľa výkonného riaditeľa Transgazu Ioana Rusua má Rumunsko zabezpečený objem pre obyvateľov najmenej na dva dni a Poliaci oznámili, že výpadok z ukrajinských sietí nahrádzajú zvýšenými dodávkami ruského plynu prichádzajúcich cez Bielorusko.
Informácie podobného charakteru prišli aj z Maďarska, ktoré začalo dostávať nižší objem plynu v piatok približne o 16:00 SEČ. "Tlak plynu postupne klesá," informovala v tom čase hovorkyňa pobočky pre transport zemného plynu maďarskej energetickej spoločnosti MOL Edina Lakatošová. Ako však dodala, pokles zatiaľ nedosiahol kritickú hranicu.
Najväčší odberateľ ruského plynu v Európe, Nemci, zatiaľ dostávajú surovinu v neobmedzenom objeme, no podľa energetickej spoločnosti E.ON Ruhrgas sa prípadný pokles uvidí až v ďalšom týždni pre veľkú vzdialenosť medzi krajinami. Aj Nemecko má však dostatočné zásoby na prečkanie prípadného poklesu v najbližšom období.
Naftogaz odmieta prevziať vinu za pokles dodávok na Balkán. Ukrajinská spoločnosť tvrdí, že používa síce časť ruského plynu pretekajúceho cez ukrajinské územie, ale len preto, aby udržala distribučný systém v chode. Podľa Naftogazu je úlohou Gazpromu zabezpečiť dodávku tohto takzvaného "technického" plynu.
Gazprom vo štvrtok odstavil Ukrajinu od dodávok zemného plynu pre nedoplatky za pôvodne dodanú surovinu. Do 31. decembra 2008 to bolo okolo 2,1 miliardy USD, z čoho 1,5 miliardy USD však Ukrajina už uhradila a podľa nej sa suma ukáže na účtoch Gazpromu po sviatkoch. Rusko okrem pôvodnej sumy 1,5 miliardy USD žiada ešte ďalších 600 miliónov USD vrátane penále 450 miliónov USD za neskoré platby za dodávky v novembri a decembri.
Ešte väčším problémom je však nedohoda na nových cenách pre tento rok. Šéf Gazpromu Alexej Miller chce, aby Ukrajina platila za 1000 kubických metrov plynu 418 USD, čím by sa priblížila k sume, ktorú Gazprom účtuje európskym štátom. Európska únia platí Rusku za plyn okolo 500 USD/1000 m3 a na tejto úrovni by mala ostať ešte niekoľko mesiacov. Neskôr by ceny plynu pre prudký pokles cien ropy mohli v tomto roku výrazne klesnúť. Kyjev však v roku 2008 platil iba 179,5 USD/1000 m3. Ukrajina by chcela platiť 201 USD/1000 m3, no maximálne je schopná ísť na sumu 235 USD/1000 m3.

Súvisiace články

Aktuálne správy