Košičania bez problémov nakupovali v prvý pracovný deň s eurom

Košice 2. januára (TASR) – Bez väčších problémov nakupovali v prvý pracovný deň po vstupe Slovenska do eurozóny obyvatelia Košíc, pričom najväčšou skúškou prešli zákazníci a zamestnanci pri pokladniach hypermarketov a potravinárskych obchodov. Drvivá väčšina kupujúcich využila duálny obeh a zbavovala sa slovenskej meny.
"Nečakala som. Platila som v slovenských korunách a bez problémov mi vydala pokladníčka v eurách. Nezískala som ich veľa, vyšlo to takmer presne. Platila som 133 Sk (4,41 eura), dala som 135 Sk (4,48 eura) a dvojkorunový výdavok, to je sedem centov," pochvaľovala si predpoludňajší nákup v supermarkete na Hlavnej ulici staršia pani.
Slovíčkom "v pohode" zhodnotila prvý deň s eurom vedúca samoobsluhy na košickom Dominikánskom námestí, ktorá bola v prvý eurový deň za pokladňou. "Ľudia si v pokoji nakupujú, nie je žiadny nával. Starší si skôr peniaze zvedavo prezerajú, akoby ich prepočítavali," dodala.
Jednej zákazníčke v tejto samoobsluhe chýbala do zaplatenia nákupu jedna koruna. Viac našej meny nemala, lebo jej banka bola zatvorená a bankovú kartu nevlastní. "Problém" pomohol vyriešiť ďalší kupujúci v rade tým, že jej 1 Sk (0,03 eura) ochotne daroval.
Problémy s dnešným nakupovaním nemal ani Košičan stredných rokov. "Je to klasika, ako v bežný deň. Ja nakupujem v hypermarkete a tam je viac pokladní. Všetko musíme brať pozitívne. Pokiaľ to berieme negatívne, tak budú fronty a nervozita. Všetko je priebežné, bankomaty fungujú a relatívne nemáme problém," dodal.
Kávičkári si dnes napríklad v niektorých nemocniciach kupovali z kávomatov obľúbený nápoj za slovenskú menu, lebo ešte neboli preinštalované.
V prevádzke už bolo k dnešnému dňu 17 automatov aj na eurá na cestovné lístky Dopravného podniku mesta Košice. Ľudia ich využívali minimálne, keďže dnes bola ešte košická MHD zadarmo.

UPOZORNENIE: TASR vydáva k správe zvukové záznamy a fotoreportáž.

Súvisiace články

Aktuálne správy