Sociálna poisťovňa neočakáva komplikácie pri výplate dôchodkov

Bratislava 2. januára (TASR) – Dôchodky v roku 2009 sa pripíšu na účet slovenským dôchodcom, ktorí majú vedený účet v banke, prvý raz už v eurách. Dôchodcom, ktorí majú výplatné termíny stanovené Sociálnou poisťovňou na piatok 2. a nedeľu 4. januára 2009, sa na účte objavia 5. januára. Týka sa to asi 70.000 dôchodcov. Niektoré banky im však umožnia časť dôchodku vybrať si z účtu už dnes, teda ich budú úverovať.
Tento dočasný režim vyplácania dôchodkov platí v súvislosti so zavedením eura na Slovensku a 2. januára banky fungujú ešte v obmedzenom režime. Štandardne budú banky pracovať od nového týždňa, keď už nabehnú na spracovanie prvých platobných príkazov.
Tým dôchodcom, ktorých výplatný termín pripadol na piatok 2. januára a nemajú účet v bankách, prinesie peniaze doručovateľka domov, teda im odovzdá prvý dôchodok v eurách na trvalej adrese.
Banky a Slovenská pošta dostali od Sociálnej poisťovne rozpis platieb už v decembri, resp. v novembri. "Mali dosť času všetko v predstihu pripraviť a preto neočakávame žiadne komplikácie," povedala pre TASR hovorkyňa Sociálnej poisťovne Lýdia Výborná.
Na bankových účtoch má penzie vedené celkovo asi 448.000 dôchodcov. Pobočky pošty vybavujú penzie pre 800.000 dôchodcov na celom Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy