Index PMI v eurozóne klesol v decembri na 11-ročné minimum

Londýn 2. januára (TASR) – Výrobné aktivity v eurozóne zaznamenali v decembri podľa všetkého väčší pokles, než sa pôvodne očakávalo a aj vyhliadky zostávajú veľmi pochmúrne, keďže nové objednávky klesli na nové minimá.
Kľúčový index nákupných manažérov agentúry Markit v eurozóne Markit Eurozone Purchasing Managers Index (PMI), ktorý je dôležitým indikátorom výrobnej aktivity na trhu, klesol v decembri na 33,9 bodu z 35,6 bodu v novembri. To je najnižšia hodnota od začatia zverejňovania indexu pred 11 rokmi a zároveň omnoho nižšia, než predpokladali ekonómovia. Tí očakávali, že index dosiahne 34,5 bodu.
Index sa tak dostal už výrazne pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast od poklesu a výhľad je pesimistický, keďže aj index pre nové objednávky klesol na historicky najnižšiu úroveň 26,4 bodu.
Historicky najslabšie výsledky indexu zaznamenali obe najväčšie ekonomiky eurozóny (Nemecko, Francúzsko). Index PMI v Nemecku klesol oproti novembrovej hodnote 35,7 na 32,7 bodu a vo Francúzsku z 37,3 na 34,9 bodu. Historickému poklesu indexu sa nevyhlo ani Španielsko, kde klesol z novembrových 29,4 na 28,5 bodu. Len Taliansko si polepšilo, nakoľko tu index PMI vzrástol z 34,9 v novembri na 35,5 bodu v decembri, aj to však bola pre krajinu druhá najnižšia úroveň indexu za 11 rokov jeho zverejňovania.
"Tieto výsledky poukazujú na horší stav ekonomiky eurozóny, než sa pôvodne predpokladalo," zareagoval Gilles Moec z Bank of America. "Podľa nás to zodpovedá výraznému poklesu HDP eurozóny vo 4. štvrťroku 2008 aj v 1. štvrťroku 2009. Pravdepodobne by mohlo ísť o pokles asi o 1 % v každom zo štvrťrokov," dodal Moec.
Podľa ďalšieho z analytikov Howarda Archera z prieskumnej a poradenskej spoločnosti IHS Global Insight výsledky indexu zvýšia tlak na Európsku centrálnu banku, aby na blížiacom sa zasadnutí opäť znížila úrokové sadzby. Tie sú od októbra na úrovni 2,5 %.
Informovali agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy