Naftogaz napísal Gazpromu, že neručí za transport plynu na západ Európy

Moskva 31. decembra (TASR) – Gazprom dnes informoval, že od ukrajinského Naftogazu dostal list, v ktorom sa píše, že ukrajinský podnik bude čerpať plyn z potrubí, ktorým sa dopravuje surovina do západnej Európy. Naftogaz uvádza, že k tomuto kroku pristúpi v prípade, ak s Gazpromom nedosiahne dohodu o dodávke paliva od nového roku.
Šéf exportu Gazpromu Alexander Medvedev povedal, že Naftogaz by tým porušil svoje povinnosti, ktoré mu vyplývajú z predchádzajúcich dohôd.
Medvedev ukázal kópiu listu Naftogazu na tlačovej konferencii novinárom.
Hovorcu Naftogazu Valentyna Zemľjanského a iných ukrajinských predstaviteľov sa nepodarilo agentúre kontaktovať.
Informácia A. Medvedeva prekvapila analytikov, lebo ukrajinský prezident Viktor Juščenko pred Vianocami, ale aj potom, niekoľkokrát opakoval, že ani v prípade nedohody o dodávke ruského plynu na rok 2009 Kyjev nesiahne na palivo, ktoré bude pretekať v potrubí cez jeho územie do západnej Európy.
Analytici poukázali na niektoré odlišnosti, v ktorých sa spor medzi Ruskom a Ukrajinou odohráva predovšetkým z pohľadu Kyjeva.
Juščenko je oveľa viac závislý od západnej pomoci, než bol pred dvoma rokmi. Jeho krajina sa nachádza v hlbokej politickej a najmä ekonomickej kríze. Na prekonanie vplyvu svetovej finančnej krízy dostala Ukrajina začiatkom novembra od Medzinárodného menového fondu (MMF) preklenovací úver 16,4 miliardy USD (350,71 miliardy Sk). Suma je o 800 % vyššia, než je finančný podiel Ukrajiny na pohotovostných finančných zdrojoch organizácie. Nie je jasné, či nebude potrebovať na jej prekonanie ďalšie prostriedky, napríklad aj od Európskej únie, preto nebude môcť urobiť svojvoľné kroky, ktoré by poškodili západnú Európu.
Západné vlády zostávajú v spore zatiaľ neutrálne. Obmedzili sa na všeobecné výzvy o nevyhnutnosti dosiahnuť kompromis, ktorý nepoškodí nikoho. Iste to súvisí s tým, že je nesporné, že za odobraté palivo treba platiť včas a v prípade, ak sa tak nedeje, v súlade so zmluvou možno vymáhať penále. A po druhé, dodávky tovarov i palív sa môžu realizovať len na základe podpísaných dohôd. V nich sa stanovujú nielen objemy, termíny dodávok, ale aj cena. Ak Ukrajina dostávala doteraz plyn po necelých 180 USD za 1000 kubických metrov a západné firmy platili za rovnaké množstvo okolo 500 USD, potom napríklad ukrajinské oceliarne získavajú voči západoeurópskym podnikom určitú konkurenčnú výhodu.
Kyjev musí myslieť aj na svoj obchod s Ruskom. Tento rok má jeho hodnota dosiahnuť 15 miliárd USD. Rusi už vybudovali mnoho kapacít, ktoré im chýbali po rozpade Sovietskeho zväzu a ktoré zostali na Ukrajine. Rusi musia zase myslieť na to, že 80 % svojho plynu do západnej Európy dodávajú cez ukrajinské územie.
Tieto fakty naznačujú, že dohoda o podmienkach dodávky plynu Gazpromom Naftogazu v roku 2009 sa nakoniec môže dosiahnuť ešte dnes krátko pred polnocou.
Informovali o tom agentúra AP, Reuters, nemecké denníky Financial Times Deutschland, Die Welt a ruská televízna stanica Vesti.
(1 USD = 21,385 SKK)

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená od 5. odseku.

Súvisiace články

Aktuálne správy