Minister nevylúčil opätovné prifázovanie dvoch blokov elektrárne V1

Jaslovské Bohunice 31. decembra (TASR) - Druhý blok jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach dnes dodal do energetickej siete poslednú energiu.

Jaslovské Bohunice 31. decembra (TASR) – Druhý blok jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach dnes dodal do energetickej siete poslednú energiu. Približne o dvanástej hodine sa za účasti ministra hospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka začalo s postupným znižovaním výkonu reaktora druhého bloku. Táto etapa bude ukončená po približne šiestich hodinách. Samotné odstavenie reaktora je niekoľkodňový proces zníženia výkonu, odstavenia turbogenerátorov, dochladenia reaktora. Dôležitou ďalšou etapou je ukončovanie prevádzky, konštatoval hovorca Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti,a.s. (JAVYS) Dobroslav Dobák. Táto etapa predstavuje proces dochladenia paliva najskôr v reaktore, neskôr v bazéne skladovania do úrovne zvyškového výkonu palivových kaziet. Toto umožní odtransportovať palivo z bloku v špeciálnych kontajneroch do medziskladu vyhoretého paliva. Súčasne by mali byť spracované všetky prevádzkové rádioaktívne odpady a uložené v špeciálnych úložiskách mimo blokov jadrovej elektrárne V1.
Dnešným odstavením reaktora Slovensko splnilo svoj záväzok voči Európskej únii, uviedol Jahnátek. Demontáž dvoch blokov V1 by mala byť definitívne ukončená v roku 2025. Odhadovaná suma potrebná na vyraďovanie V1 je vyčíslená na zhruba 40 miliárd Sk, čo predstavuje približne 1,35 miliardy eur, uviedol generálny riaditeľ JAVYS-u Ján Valko. Minister hospodárstva však pripustil možné oživenie obidvoch blokov V1. „Prístupová zmluva hovorí o odstavení blokov V1, čo sa dnes naplnilo. Až v slovenskej verzii sa rozšíril tento pojem na postupnú likvidáciu blokov. V prípade medzinárodných sporov však platí anglická verzia,“ konštatoval Jahnátek. Otázka možného opätovného prifázovania dvoch blokov V1 bude podľa ministra aktuálna najmä v prvom polroku nového roka. „Deficit elektrickej energie v rámci európskeho priestoru bude vyšší, ako sa pôvodne očakávalo. Finančná kríza limituje aj finančné možnosti, ktoré súvisia s výstavbou nových energetických zdrojov v iných regiónoch. Veľké štáty v EÚ sa pripravujú na proces predĺženia životnosti svojich elektrární o 20 rokov,“ uviedol Jahnátek. Podľa Valku je technicky možné oživiť bloky elektrárne bez väčších problémov do 1,5 roka od ich odstavenia.
Výstavba dvoch blokov elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach sa začala v roku 1972. Prvý blok bol uvedený do prevádzky v decembri 1978, druhý blok v marci 1980. Prevádzka prvého bloku bola ukončená 31. decembra 2006. Od začiatku prevádzky vyrobila elektráreň V1 vyše 159 miliónov Mwh elektriny. K vyradeniu reaktorov sovietskeho typu VVER-440/230 sa zaviazala v dohodách o vstupe SR do Európskej únie predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu. Nukleárne zariadenie podľa únie nespĺňalo požadované bezpečnostné kritériá.

Upozornenie: Správa je rozšírená o druhý odsek.
Upozornenie: TASR vydáva k správe fotoreportáž, zvukový záznam a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy