Kríza vohnala do bankrotu aj výrobcu vianočného papiera Stewo

Wolhusen 2. decembra (TASR) – Najnovšou obeťou svetovej finančnej krízy sa nečakane v predvianočnom čase stal švajčiarsky výrobca vianočného baliaceho papiera Stewo, ktorý dnes oznámil bankrot. Spoločnosť bola okrem dekoratívneho baliaceho papiera známa aj výrobou dekoratívnych obrúskov a škatúľ.
Ako firma informovala, pre súčasné ekonomické podmienky a nedostatok úverových zdrojov musí ukončiť svoj 148 rokov trvajúci biznis a 123 zamestnancov prepustiť. Všetky úvery, na ktorých sa pôvodne dohodla, potenciálni veritelia zrušili.
Spoločnosť tak urobila práve po začiatku adventu, keď sa v Európe rozbieha predvianočná nákupná sezóna. "Veľmi ľutujeme, že sme nenašli iné riešenie pre našich zamestnancov," povedal šéf firmy Alexander Pfeifer. Stewo teraz hľadá aspoň spôsob ako zmierniť následky prepustenia na ľudí.
Správna rada sa snažila aj o predaj firmy, no po zhoršení podmienok na finančných trhoch sa kupci stiahli. Už pred dvomi rokmi zachraňovala Stewo skupina firiem. Odvtedy sa jej podaril návrat do zisku a do konca októbra ostala v čiernych číslach. Má však stále vysoké dlhy a práve tie nikto nechcel prevziať.

Súvisiace články

Aktuálne správy