Komodity: ICCO zrevidovala odhady ohľadom produkcie a zásob kakaa

Včerajšie posilňovanie amerického dolára ako aj poklesy na akciových trhoch viedli k poklesu ceny kakaa, najväčšiemu za posledné tri mesiace (rovnako aj ostatné trhy so soft komoditami sa niesli v znamení pohybu smerom nadol). Situácia sa stále vyvíja pod vonkajším tlakom špekulácií a obáv zo svetovej recesie a poklesu globálnej spotreby, posilňujúci USD, v ktorom sa cena kakaa kótuje, znižuje záujem investorov obchodujúcich v iných menách nakupovať komoditu.

Na hodnote kakaa sa vo významnej miere podpísalo i včerajšia správa Medzinárodnej kakaovej organizácie, ktorá zrevidovala augustové odhady ohľadom produkcie a zásob kakaa v súvislosti s práve ukončenou sezónou 2007/2008. Produkcia bola stanovená na 3,684 mil. ton v porovnaní s predchádzajúcimi 3,646 mil. ton; svetové zásoby kakaa ku koncu sezóny sa predpokladajú v objeme 1,493 mil. ton, o 7 000 ton menej v porovnaní s koncom marketingového roku 2006/2007.

Aktuálna cena na trhu s kakaom je 2147 USD/metrická tona a podľa analytikov by sa i napriek vnútorným kakaovým fundamentom mala i naďalej pohybovať v inverznom smere voči USD a v trende akciových trhov, indikujúcich zmeny v dopyte. Počas dnešného obchodovania by hodnota mohla klesnúť k hranici 2100 až 2080 USD/metrická tona.

Autor: Vanda Zajacová (vanda.zajacova@xtb.sk)

Súvisiace články

Aktuálne správy