Mzdy v Česku rástli najmenej za 10 rokov

Praha 2. decembra (TASR) – Priemerný plat v Česku dosiahol v 3. štvrťroku tohto roka 23.144 Kč (27.425,64 Sk), čo je takmer o 2000 Kč viac ako pred rokom. V dôsledku vysokej inflácie ale priemerný príjem reálne vzrástol najmenej za posledných 10 rokov. Uviedol to dnes český denník Hospodářské noviny.
A v nasledujúcich mesiacoch bude ešte horšie. Firmy pre svetovú finančnú krízu šetria a namiesto zvyšovania platov budú skôr sporiť.
Zlaté časy skončia najmä v IT sektore. Spoločnosti prestávajú počítačových expertov preplácať, čo bývalo predtým bežné. "Už tento rok spomalí rast miezd v IT z 30 na 10 %," potvrdzuje Aleš Křížek z personálnej agentúry Robert Half International.
Polovica českých spoločností podľa prieskumu Hospodárskej komory ráta s tým, že na budúci rok v dôsledku krízy platy rovno zmrazí.
A to nie je všetko. Firmy už teraz pribrzdili nábor nových zamestnancov. "Za posledný mesiac a pol sme zaznamenali výrazný prepad v pracovných ponukách firiem. Teraz hľadáme ľudí na 2400 miest, zatiaľ čo ešte pred niekoľkými týždňami sme mali 3600 voľných miest," uviedol Milan Novák z personálnej spoločnosti Grafton.
Je prakticky isté, že v budúcom roku čaká Česko najväčšie prepúšťanie za 10 rokov. Len tretina firiem v krajine tvrdí, že prepúšťať nebude.

Súvisiace články

Aktuálne správy